Trg heroja u Budimpešti

Izvor: Wikipedija


Trg heroja nalazi se u peštanskom dijelu Budimpešte, i to u četvrti Terezvaroš. Trg je sam po sebi jedan od najimpresivnijih otvorenih prostora u Budimpešti, a također je najpopularniji i najveći. Nalazi se na kraju Andraševe ulice koja je pod zaštitom UNESCO-a, a na samom trgu započinje ulaz u Gradski park.

Albert Shickendanz je arhitekt koji je uz pomoć kolege Filipa Hercoga i kipara Györgya Zale napravio cijeli projekt.

Trg je popločan velikim pravilno geometrijskim bijelim ornamentima na sivoj podlozi, koji izgledaju poput ogromnog veza, što gledano iz ptičje perspektive, izgleda vrlo privlačno.

Milenijski spomenik[uredi | uredi kôd]

Milenijski spomenik
Ornamenti na pločniku Trga heroja

Na centralnom dijelu trga nalazi se Milenijski spomenik, najznačajniji nacionalni spomenik čiji centralni dio zauzima graciozan, žljebasti, 36-metarski, korintski stup, na čijem se vrhu, tj. kapitelu, nalazi krilati kip arkanđela Gabrijela, dok u pozadini stupa možemo vidjeti 85-metarske kolonade, koje osim strukturalne, u ovom slučaju imaju i dekorativnu vrijednost. Koncept Milenijskog spomenika bazira se na ranijima Shickendanzovim djelima, a stilski se oslanja na tradicionalan stil gradnje s dijelovima koji podsjećaju na povijesne stilske forme, u ovom slučaju antičke, što je bila oznaka kiparstva na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

Ispred njega nalazi se Spomenik heroja, prazna grobnica, a podignut je u spomen nepoznatima palim borcima u ustanku 1956. godine. Na vrhu stupa nalazi se raskošan krilati kip arkanđela Gabrijela, koji je, prema Bibliji, jedan od trojice arkanđela koji objavljuju ljudima božje odluke, a i njegovo ime znači "Božji čovjek" ili "Božja snaga". Tako se prema legendi arkanđeo ukazao u snu Vajku i rekao mu da mora postati kralj, i tada Vajk uzima ime Stjepan, tj. Ištvan, i proglašava se za prvoga ugarskog kralja. U jednoj ruci kipa nalazi se sveta mađarska kruna, a u drugoj dupli apostolski križ koji prikazuje jedinstvo mađarske države i katoličke crkve. Postoji objašnjenje da dupli križ predstavlja ujedinjenu crkvenu i svjetovnu moć sv. Stjepana. Promjenu na prijestolju iskoristili su nazadovoljni rodovski starješine koji dižu bunu protiv kršćanstva i novog poretka, ali je ta bitka bila krvavo ugušena. Nakon tih pobjeda Stjepan se prvi dan novog tisućljeća kruni za kralja kada se cijela Europa plaši smaka svijeta i dolaska Antikrista.

Kolonade na Trgu heroja

Izgradnja Milenijskog spomenika je počela 1896. godine povodom obljetnice 1000 godina dolaska mađarskih osvajačkih plemena u područje karpatskog bazena i panonske nizine, a pod vodstvom Arpada, prvog velikoga kneza, čiji kip se nalazi na podignutoj bazi u podnožju stupa, koji je okružen sa šest kipova konjanika koji zajedno s Arpadom predstvljaju vođe mađarskih osvajačkih plemena. Iako su bili malobrojni, bilo im je lakoizvedivo pokoriti raštrkano stanovništvo. Njihov dolazak s jedne strane spriječio je širenje njemačke države na istok, a s druge je strane razdvojio sjeverozapadne slavene od južnih. U doba doseljenja mađarskih nomadsko-stočarskih plemena, neki od mađarskih glavara već su primili kršćasnku vjeru posredovanjem Bizanta. Arpadov praunuk Geza priklonio se zapadu i primio kršćanstvo zapadne crkve. Unutarnji otpor zemlje kristianizaciji ugušio je pomoću svećenika i njemačkih vitezova koje je nagrađivao s darivanjem zemlje. Njegov rad nastavlja njegov sin Vajk.

Spomenik je dobio nagradu "Grand Prix" na Svjetskoj izložbi 1900. godine u Parizu.

Kolonade[uredi | uredi kôd]

Iza Milenijskog spomenika mogu se vidjeti dvodjelne kolonade između čijih stupova se nalazi 14, s lijeva na desno, kronološkim slijedom poredanih kipova kraljeva i istaknutih povijesnih ličnosti Mađarske, počevši od Svetog Stjepana pa sve do vođe revolucije u 19. stoljeću, Lajosa Kossutha.

Ispod svakog od tih kipova nalazi se brončani reljef koji prikazuje najznačajnije scene iz njihovih života. Pri originalnoj izvedbi spomenika u kolonadama nalazilo se i pet kipova Habsburgovaca, ali su oni po komunističkoj direktivi, poslije 2. svjetskog rata, uklonjeni.

Na krajevima obiju kolonada nalaze se četiri alegorijske skulpture, koje s lijeva na desno predstavljaju: rad i napredak, rat i mir u dvije nasuprotne kočije i čast i slavu. Cjelokupan spomenik imao je namjenu glorificiranja dvojne monarhije i prikazuje kontinuitet tisućljetnoga opstanka kraljevstva i kraljevski ponos.