Trogirska diploma

Izvor: Wikipedija

Trogirska diploma, kraljevska diploma kojom je 25. svibnja 1107. godine hrvatsko-ugarski kralj Koloman (1095. – 1116.) obećao Trogiranima na prvom mjestu čvrsti mir (firmam pacem) i kraljevsku zaštitu, čime se obvezao zaštititi grad u slučaju napada.[1][2] Nadalje, Trogirani su bili oslobođeni plaćanja tributa mira i dano im je pravo biranja gradskog biskupa i gradskog priora. Jednom odredbom zajamčena je potpuna autonomija grada Trogira. Tom diplomom bilo je zabranjeno naseljavanje Mađara i drugih stranaca u grad, a građanima je dano pravo iseljavanja ako nisu zadovoljni stanjem u svojoj zajednici.

Obaveze su se odnosile na plaćenje ⅔ uvozne carine mađarskim kraljevima, a ⅓ se plaćala gradskom knezu. Uz to, građani su bili obavezni plaćati desetinu (decima) gradskom biskupu.[1]

Trogirska diploma je jedini od nekolicine sličnih diploma koje je Koloman podijelio dalmatinskim komunama nakon što je 1102. godine bio okrunjen u Biogradu za kralja Hrvatske i Dalmacije, a zatim proširio svoju vlast na čitavu Dalmaciju.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikizvora
WikIzvor ima izvorni tekst na temu: Trogirska diploma (1107.)