Trogoni (porodica)

Izvor: Wikipedija
Trogoni
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Trogoniformes
AOU, 1886.
Porodica:Trogonidae
Lesson, 1828.
Rasprostranjenost
Rodovi
Baze podataka

Trogoni (lat. Trogonidae) su jedina porodica reda trogoni (lat. Trogoniformes) unutar razreda ptica. Porodica ima šest rodova i 39 vrsta. Nastanjuju tropske šume Afrike, Indije, Jugoistočne Azije (uključivši Ryukyu u južnom Japanu), Srednje i Južne Amerike, a najveći dio dana provode na drveću. Rijetko se zadržavaju na tlu. Na svojim kratkim, slabašnim nogama nisu dobri trkači. Neke vrste trogona su vrlo ugrožene uništavanjem njihovog staništa. Među drugima to je i dugorepi kvecal, nacionalni simbol Gvatemale.

Obilježja[uredi | uredi kôd]

Trogoni su ptice s prekrasno obojenim perjem. No, vrlo su mirne, i kad sjede na grani teško ih je uočiti. Prije svega su mužjaci izrazitih boja, ženke su nešto manje upadljive. Perje im je vrlo meko i paperjasto. U dugačkom repu (kod kvecala je izmjerena dužina srednja dva repna pera od 78 cm) imaju dvanaest pera od kojih su po tri sa svake strane kraća od unutrašnjih koja su ojednake dužine koja je od vrste do vrste različita, i kreće se od oko 25 cm do gotovo 80 cm. S gornje strane tijela perje ima metalni odsjaj smaragdno zelene, zelene ili plave a ponekad i smeđe boje. S donje strane je često crveno, plavo, žuto ili bijelo. Krila su im jako zaobljena i uska, a pera na njima šiljasta i srpoliko svinuta. Dva prsta su okrenuta prema naprijed a dva prema natrag. Druge ptice imaju prvi i četvrti prst okrenut prema natrag, ali kod trogona su prema natrag okrenuti prvi i drugi prst. Kod korijena kljuna koji je širok i snažan, perje im prelazi u čvrste čekinje koje izgledaju poput čuperka. Na glavi imaju kukmice koje su od vrste do vrste različito izražene. Mladunce u prvo vrijeme hrane kukcima i drugim beskralješnjacima, dok se odrasli hrane različitim bobicama i voćem.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Trogoni su ptice dupljašice. Kljunom i nogama iskapaju duplju u trulom stablu ili termitnjaku ili preuzmu neku napuštenu duplju. Leglo ima dva do četiri jaja. U ležanju na jajima kao i u podizanju mladunaca sudjeluju oba roditelja.

Rodovi i vrste[uredi | uredi kôd]

Hrvatski i latinski nazivi ptica:[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Rječnik standardnih hrvatskih ptičjih naziva (PDF). HAZU. Zavod za orntologiju HAZU. 2018

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Trogonidae
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Trogonidae
Wikivrste imaju podatke o taksonu Trogonidae