Pelikanke

Izvor: Wikipedija
Pelikanke
Pelecanus conspicillatus
Pelecanus conspicillatus
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Pelecaniformes
Sharpe, 1891.
Porodice
*Pelecanidae

Pelikanke (lat. Pelecaniformes) su red iz razreda ptica. Te ptice koje žive na vodi se hrane ribama. Sva četiri prsta spojena su jednom plivaćom kožicom. Pelikanke su vodene ptice i vrlo su dobri plivači. Fregatidae koje obje spadaju u ovaj red provode mnogo vremena u letu. I druge porodice iz ovog reda, Anhingidae, kormorani i blune, ustrajno lete nad otvorenim morem.

Obilježja reda[uredi | uredi kôd]

Sve vrste iz ovog reda love svoju hranu, koja se sastoji gotovo isključivo od ribe, pod vodom. Dok kormorani i Anhingidae imaju vodonepropusno perje samo u donjem sloju ispod pokrovnog perja, ostale vrste imaju sve perje vodonepropusno. Sve vrste imaju malene ili zatvorene nosnice što sprečava prodiranje vode u dišne organe. Kormorani i Sulidae dišu isključivo kroz kljun jer su im nosnice potpuno zatvorene.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Jedna od tipičnih oznaka ovog reda je da se sve vrste gnijezde u velikim kolonijama. Te kolonije zasnivaju na usamljenim otocima i grebenju. Većina vrsta gradi prava gnijezda u čemu sudjeluju oba roditelja. Ptice iz ovog reda spadaju u skupinu čučavaca, što znači da su im mladunci nakon valjenja potpuno nemoćni, a roditelji ih hrane izbacivanjem djelomično probavljene hrane.

Sistematika[uredi | uredi kôd]

  1. Anhingidae
  2. Ardeidae
  3. Balaenicipitidae
  4. Ciconiidae
  5. Cladornithidae
  6. Fregatidae
  7. Pelagornithidae
  8. Pelecanidae
  9. Phalacrocoracidae
  10. Plotopteridae
  11. Prophaethontidae
  12. Scopidae
  13. Sulidae
  14. Teratornithidae
  15. Threskiornithidae
  16. Xenerodiopidae
izvori za porodice[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Drugi projekti[uredi | uredi kôd]

{{WProjekti/FF/wikidata}