Tsintaosaurus

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Tsintaosaurus
Umjetnička rekonstrukcija
Umjetnička rekonstrukcija
Status zaštite
Status zaštite: Fosili
Raspon fosila Kasna kreda
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Nadred: Dinosauria
Red: Ornithischia
Podred: Cerapoda
Porodica: Hadrosauridae
Potporodica: Lambeosaurinae
Rod: Tsintaosaurus
Young, 1958.
Vrste
*T. spinorhinus Young, 1958. (tip. vrsta)

Tsintaosaurus ("gušter iz Qingdaoa", prema staroj transliteraciji "Tsingtao") [1] bio je rod dinosaura hadrosaurida koji su nastanjivali današnju Kinu. Imao je dužinu od oko 10 metara, visinu od 3,6 metara i težio je tri tone.[2] Tipična vrsta je T. spinorhinus, koju je 1958. prvi put opisao C. C. Young.

Kao hadrosaur, Tsintaosaurus je imao karakterističnu njušku koja je podsjećala na kljun patke, kao i zubne baterije koje je koristio za meljenje biljne hrane. Obično je hodao četveronoške, ali mogao se uspraviti i na zadnje kako bi osmotrio okolinu i pobjegao u slučaju da opazi prijetnju. Kao i ostali hadrosauri, Tsintaosaurus je vjerojatno živio u krdima.

Krijesta[uredi VE | uredi]

Tsintaosaurus se obično prikazuje s krijestom na lubanji, koja podsjeća na rog jednoroga. Tijekom 1990-ih neka su istraživanja bacila sumnju na prisustvo krijeste, tvrdeći da je "krijesta" zapravo slomljena kost s vrha njuške, koja je pomicanjem sedimenata pomaknuta prema gore. To istraživanje također je predložilo da bi, bez krijeste, Tsintaosaurus zapravo mogao biti sinonim sa sličan rod hadrosaura koji nije imao krijestu - Tanius. Otkriven je, međutim, drugi primjerak s uspravnom krijestom, što znači da je krijesta zaista postojala i da je Tsintaosaurus zaseban rod.[3]

Klasifikacija[uredi VE | uredi]

Moguće je da je Tsintaosaurus formirao kladus unutar Lambeosaurinae zajedno sa europskim rodovima Pararhabdodon i Koutalisaurus (vjerojatni sinonim roda Pararhabdodon).[4]

Rasprostranjenost[uredi VE | uredi]

Tsintaosaurus je živio u jugoistočnoj Aziji, u današnjem Shandongu u južnom dijelu Kine.

Literatura[uredi VE | uredi]

  1. Creisler, B. (2002). "Dinosauria Translation and Pronunciation Guide T." DOL Dinosaur Omnipedia. Pristupljeno 24. veljače 2010.
  2. Buffetaut, E. and Tong, H. (1993). "Tsintaosaurus spinorhinus Young and Tanius sinensis Wiman: a preliminary comparative study of two hadrosaurs (Dinosauria) from the Upper Cretaceous of China." C.R. Academy of Science Paris, series 2. 317: str. 1255. - 1261.
  3. Prieto-Márquez, A., and Wagner, J.R. (2009.). "Pararhabdodon isonensis and Tsintaosaurus spinorhinus: a new clade of lambeosaurine hadrosaurids from Eurasia". Cretaceous Research online preprint: str. 1238.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Tsintaosaurus