Prijeđi na sadržaj

Tuneli Cu Chija

Izvor: Wikipedija
Ulaz u tunel

Tuneli u saigonskom okrugu Cu Chi u Vijetnamu sagrađeni su za potrebe Viet Minha (liga za neovisnost Vijetnama) kada je pokušavao izbaciti francuske okupatorske snage iz države te stvoriti slobodni Vijetnam.

Povijest

[uredi | uredi kôd]

Smišljeni su krajem 1940-ih i izvorno su trebali biti skrovište za oružje i streljivo, no ubrzo su se pretvorili u skrovišta boraca Viet Minha. Do sredine 1960-ih i početka rata protiv američkih snaga 250 km tunela probijalo se ispod Cu Chija i okolnih područja. Jedan je čak prolazio ispod američke vojne baze na tom području.

Karakteristike i značaj

[uredi | uredi kôd]

Tuneli su mnogobrojnim borilačkim skupinama Vijetkongovaca na tom području omogućili da se međusobno povežu kada je to bilo potrebno, pa čak i da se infiltriraju u glavni grad Saigon. Bili su iskopani čak na četiri razine, a izgradnja je bila vrlo zahtjevna – nailazilo se na zmije otrovnice, štipavce i kukce, ali se i tunele moralo dovoljno učvrstiti kako se ne bi urušili. Ljudi su tjednima živjeli pod zemljom, ondje su se nalazile i bolnice, kuhinje, učionice, pa čak i kazalište i malo kino. Također, u ovim je tunelim osmišljena i ofenziva Tet, koja je bila jedna od prekretnica rata protiv američkih snaga.

Tuneli danas

[uredi | uredi kôd]

Danas se tuneli koriste u turističke svrhe.

Vidi i:

[uredi | uredi kôd]

Izvori

[uredi | uredi kôd]

1. „501 mjesto koje morate posjetiti“, J. i D. Brown, K. Fogarty, R. Walder