Viet Minh

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Viet Minh (skraćeno od Việt Nam Ðộc Lập Ðồng Minh Hội, 越南独立同盟會, "Liga za neovisnost Vijetnama") bila je organizacija koja se borila za neovisnost Vijetnama od Francuske, a tijekom Drugog svjetskog rata i od Japana. Viet Minh su osnovali Ho Ngoc Lam i Nguyen Hai Than 1941. godine u Južnoj Kini. Kasnije je vođa lige postao Ho Ši Min (koji je u ovo vrijeme koristio ime Nguyen Tat Thanh) ali i druge poznate osobe u vrhu Viet Minha; Le Duan, Vo Nguyen Giap i Pham Van Dong.

Viet Minh je bio više nacionalistička nego komunistička organizacija. Tijekom Drugog svjetskog rata borili su se protiv Japana koji je okupirao Indokinu. Kasnije su predvodili Vijetnamce u Indokineskom ratu protiv Francuza, ali i protiv velikih zemljoposjednika. Viet Minh je bio dio vijetnamske lige za oslobođenje Vijetnama od kolonijalizma i komunistička partija je pokušavala seljacima ograničiti preuzimanje zemlje veleposjednika. Ipak, da bi mobilizirali što više vojnika u konačnoj borbi protiv Francuza, vodstvo Viet Minha 1953., obećava seljacima da će poslije oslobođenja zemlje zemlja raspodijeliti seljacima. Kao rezultat toga veliki broj seljaka se borio na strani Viet Minha u odlučnoj bitci kod Điện Biên Phủa. Od 1950. godine je Viet Minh dobivao oružje i logistički trening od Kine, pomoć koja se enormno povećala 1953., završetkom Korejskog rata. Snage Viet Minha su kontrolirale između 60 i 90% teritorija Južnog Vijetnama na samom kraju rata.

Poslije mirovnog i diobenog dogovora u Ženevi 1954., Viet Minh se rasformirao. U Južnom Vijetnamu dio bivših vojnika se vratio svom prijašnjem životu, dok su drugi po nalogu vijetnamske komunističke partije dragovoljno agitirali za glasovanje o ujedinjenom Vijetnamu, što se pokazalo poprilično teškom misijom zbog Ngo Dinh Diemovog režima. Veliki broj bivših Viet Minhovih članova bio je kasnije uključen u redove Vietkonga.