Ukrajinska opća enciklopedija

Izvor: Wikipedija
Ukrajinska opća enciklopedija „Knjiga znanja“

Naslovnica Ukrajinske opće enciklopedije
Naziv izvornika Украї́нська зага́льна енцикльопе́дія «Книга знання»
Autor razni
Država Ukrajinska SSR
Jezik ukrajinski
Vrsta djela enciklopedija
Izdavač Ridna škola
Datum (godina)
izdanja
1930.1933.
Naslovna stranica Ukrajinske opće enciklopedije „Knjiga znanja“

Ukrajinska opća enciklopedija „Knjiga znanja“ (ruski: Украинская общая энциклопедия «Книга знания», ukrajinski: Украї́нська зага́льна енцикльопе́дія «Книга знання») prva je enciklopedija na ukrajinskome. Izdana je u Lavovu u tri sveska od 1930. do 1933. Izdavala ju je „Ridna škola“ (ukrajinski: Рідна Школа) (LavovStanislavivKolomyja) uz financijsku pomoć kreditno-gospodarstvene tvrtke „Pokutskogo Sojuzu“ (ruski: «Покутського Союзу») (Kolomyja) i „Uezdnogo Sojuza Kooperativov“ (ruski: «Уездного Союза Кооперативов») (Stanislaviv). Ukrajinska opća enciklopedija objavljena je u 30 mjesečnih „bilježnicama“ od kojih je svaka imala 128 stranica. Objavljene su 30 „bilježnica“ od travnja 1930. do srpnja 1933. Ukrajinska opća enciklopedija pisana je „Harkivskim pravopisom“ (ruski: Харьковское правописание, ukrajinski: Український правопис).

Nakon objavljivanja prvog sveska Ukrajinske opće enciklopedije, pojavila se ideja o stvaranju slične neciklopedije – Ukrajinske sovjetske enciklopedije.

Uredništvo[uredi | uredi kôd]

Glavni urednik bio je Ivan Pakovs'kyj. Članovi uredništva su bili: Volodymyr Dorošenko, Mihajlo Rudinc'kij, Vasyl' Simovič (redaktor odjela «Україна») i još 136 autora. Ilustrativne tablice uglavnom je napravila tvrtka F. A. Brockhaus AG u Leipzigu; karte u boji Zakład Piller-Neumanna i Unija (ruski: Уния, ukrajinski: Унія) u Lavovu. Tekstualne ilustracije napravio je majstorski kliše Fototip (ruski i ukrajinski: Фототип) u Lavovu.

Sadržaj[uredi | uredi kôd]

Ukrajinska opća enciklopedija bila je postrojena po uzoru na strane enciklopedije, no bila je samostalna u području Ukrajine: oko 8.000 od 34.000 članaka bilo je o Ukrajini i bogatim odjelom «Україна» od 322 stranice.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Ukrajinska opća enciklopedija