Umijeće ratovanja

Izvor: Wikipedija
Knjiga na bambusu

Umijeće ratovanja (kineski 孫子兵法 Sūn Zǐ Bīng Fǎ) je kineski vojni traktat koji je u 6. st pr. Kr. napisao Sun Cu. Sastoji od 13 poglavlja, svako od kojih je posvećeno jednom aspektu ratovanja. Dugo je vremena slovilo kao najbolje djelo vojne strategije i taktike svojeg vremena.

Umijeće ratovanja se smatra jednom od najstarijih i najutjecajnijih vojnih knjiga na svijetu. Sun Cu je bio prvi mislilac koji je shvatio značenje položaja u strategiji te da na položaj utječu kako objektivne okolnosti fizičke okoline tako i subjektivno mišljenje protivnika u toj okolini. Prepoznao je da strategija nije planiranje u smislu popisa postupaka, nego da zahtijeva brze i odgovarajuće odgovore na promjene okolnosti. Planiranje djeluje u kontroliranoj okolini, ali u kompetitivnoj okolini planovi se sudaraju stvarajući nepredviđene situacije.

Knjiga je u zapadnom svijetu prvi put objavljena godine 1782. u prijevodu francuskog jezuita Jeana Josepha Marie Amiota, na čemu neki temelje teorije da je utjecala na Napoleona,[1] ali i na planiranje Zaljevskog rata.[2][3] Vođe kao što su su Mao Zedong, general Vo Nguyen Giap i general Douglas MacArthur su tvrdili da su pronašli nadahnuće u tom djelu.

Umijeće ratovanja se primjenjuje i na poslovne i menadžerske strategije.[4][5]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Samuel B. Griffith. [1]
  2. Paul K. Van Riper. [2]
  3. Grant T. Hammond. [3]Arhivirana inačica izvorne stranice od 12. rujna 2012. (Wayback Machine).
  4. 'Art of War for Business Management Strategic Planning'
  5. Floyd, Raymond E. 000100010000[4]Arhivirana inačica izvorne stranice od 22. kolovoza 2011. (Wayback Machine)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]