Prijeđi na sadržaj

Umjetnička organizacija

Izvor: Wikipedija

Umjetnička organizacija je neprofitna pravna osoba koju osnivaju samostalni umjetnici u Republici Hrvatskoj. Umjetnička organizacija može obavljati samo umjetničku djelatnost za koju je registrirana. Samostalni umjetnici su umjetnici izvan radnog odnosa kojima je umjetničko stvaralaštvo i djelovanje jedino i glavno zanimanje. Kao područja umjetničkog stvaralaštva smatraju se književno, književno-prijevodno, kazališno, filmsko, glazbeno, glazbeno-scensko, baletno, plesno, likovno i primijenjeno likovno, umjetničko oblikovanje, umjetnička fotografija, multimedijalno stvaralaštvo i sl. Nadzor nad umjetničkim organizacijama obavljaju njezini članovi, Ministarstvo kulture i medija, središnji ured uprave te nadležni županijski ured. Prije Republike Hrvatske, u Jugoslaviji su se ovakve organizacije nazivale radnim zajednicama samostalnih umjetnika.

Osnivanje umjetničke organizacije[uredi | uredi kôd]

Umjetničku organizaciju mogu osnovati najmanje dva samostalna umjetnika i imaju potvrdu ovlaštene strukovne udruge. Postupak osnivanja reguliran je Zakonom o pravima samostalnih umjetnika i poticanju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva. Umjetnička organizacija stječe pravnu osobnost i počinje s radom upisom u Registar umjetničkih organizacija pri Ministarstvu kulture i medija koje donosi riješenje o upisu u Registar na zahtjev osnivača.

Registar umjetničkih organizacija[uredi | uredi kôd]

U Republici Hrvatskoj javno je dostupan Registar umjetničkih organizacija te njihov abecedni popis (Imenik). Zahtjev za upis u Registar podnosi osnivač umjetničke organizacije. U Hrvatskoj je do 20. srpnja 2022. godine registrirano 516 umjetničkih organizacija, od kojih je 376 registrirano u Zagrebu.

Literatura[uredi | uredi kôd]