Ured za zaštitu ustavnog poretka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ured za zaštitu ustavnog poretka
(UZUP)
Osnovni podaci
Država Hrvatska
Ustanovljeno 1991.
Raspušteno 1993.
Sljednik Ured za nacionalnu sigurnost
Nadležnost središnje tijelo za obavljanje poslova nacionalne sigurnosti
Predstojnik Josip Manolić

Ured za zaštitu ustavnog poretka (UZUP) bio je središnje tijelo za obavljanje poslova nacionalne sigurnosti tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Povijest[uredi VE | uredi]

Osnovan je odlukom Predsjednika Republike 27. svibnja 1991. godine, kao pomoćno i savjetodavno tijelo.

Djelokrug i osnovne zadaće bile su pružanje savjetodavne i stručne pomoći ovlaštenim tijelima koja obavljaju poslove zaštite ustavnog poretka u Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu obrane i Ministarstvu vanjskih poslova.

Ured je bio dio sustava zaštite ustavnog poretka Republike Hrvatske, odgovoran za usklađivanje i usmjeravanje djelatnosti sustava u cjelini.

Pratio je sveukupnu problematiku zaštite ustavnog poretka, u nadzoru provedbe republičkih zakona i drugih republičkih propisa i akata, u provedbi zadaća iz područja zaštite ustavnog poretka u mjerodavnim ministarstvima Republike Hrvatske. Obavljao je ili organizirao strateška istraživanja i analize, izrađivao sigurnosne prosudbe značajne za interese države i njezine sigurnosti.

Ured je obavljao stručni nadzor nad radom sigurnosnih službi u državi, a zadaća mu je bila uspostavljanje suradnje s protuobavještajnim, obavještajnim i drugim sigurnosnim institucijama od interesa za sigurnost Republike Hrvatske.

Služba za zaštitu ustavnog poretka u MUP-u, Sigurnosno-informativna služba MORH-a i Služba za istraživanje i dokumentaciju MVP – a bile su dužne, o svome radu i rezultatima rada, izvještavati Ured koji je o svojim djelatnostima izvještavao Predsjednika Republike i najviša državna tijela. Ta su tijela, odnosno službe u njima, bila temelj sustava zaštite ustavnog poretka.

Svojom je djelatnošću Ured za zaštitu ustavnog poretka također usmjeravao, usklađivao, nadzirao i pomagao u ostvarivanju svrhovite raspodjele poslova i međusobne suradnje radi što veće učinkovitosti njihova rada.

Na temelju Odluke Predsjednika Republike Ured za zaštitu ustavnog poretka Republike Hrvatske prestao je s radom 21. ožujka 1993. a kao pravni slijednik osniva se Ured za nacionalnu sigurnost.

Predstojnik Ureda za zaštitu ustavnog poretka od 27. svibnja 1991. do 26. ožujka 1993. godine bio je Josip Manolić.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

SOA (logo).jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Sigurnosno-obavještajne agencije. Vidi Dopuštenje Sigurnosno-obavještajne agencije za Wikipediju na hrvatskome jeziku.