Uskopaljske jeseni

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Grb manifestacije
Detalj sa završnog dana 9. Uskopaljskih jeseni (2005.)

Uskopaljske jeseni su tradicionalna kulturna manifestacija koju organizira Hrvatsko kulturno društvo Napredak, podružnica Uskoplje od 1997. godine. Ova manifestacija ima za cilj prezentaciju i očuvanje kulturne baštine Hrvata ovoga kraja. Uskopaljske jeseni su prerasle u jednu od najvećih manifestacija bosanskohercegovačkih Hrvata.[1]

Program Uskopaljskih jeseni obično traje sedam dana tijekom kojih budu upriličene slikarske izložbe, projekcije filmova, kazališne predstave, predstavljanja knjiga, nastupi pjevačkih zborova i glazbenih sastava. Također, uskopaljska srednja i osnovna škola imaju po jednu večer kako bi prezentirale svoj program. Nekoliko posljednjih godina sastavni dio ove manifestacije je i glazbeni festival Djeca pjevaju hitove, a od 2012. godine organizira se šahovski memorijalni turnir Zdravko Batinić.[1] Nedjelja je rezervirana za dan folklora pod nazivom Kroz Uskoplje s pjesmom.[2] Na posljednjem danu Uskopaljskih jeseni nastupi između deset i dvadeset kulturno-umjetničkih društava iz različitih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a ponekad nastupe hrvatske udruge iz Crne Gore i Austrije.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Počela kulturna manifestacija Uskopaljske jeseni. Večernji list, preuzeto 27. listopada 2012.
  2. Mirela Tučić. 'KROZ USKOPLJE S PJESMOM' Tradicionalni mimohod KUD-ova izmamio na ulice i staro i mlado. Dnevni list, preuzeto 27. listopada 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]