Uznesenje Djevice (Tizian)

Izvor: Wikipedija
Uznesenje Djevice
Tiziano, 1516.1518.
ulje na platnu
690 × 360 cm
Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari, Venecija
Portal: Likovna umjetnost

Uznesenje Djevice je slavno Tizianovo ulje na platnu naslikano od 1516. do 1518. godine. Renesansni majstor Tiziano ju je naslikao kao oltarnu sliku za franjevačku crkvu Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari, u kojoj se i danas nalazi; i najveća je oltarna slika u Veneciji.

Ovo je bila prva velika narudžba za mladog dvadesetogodišnjeg slikara, koji je poslije njezine izvedbe postao vodeći slikar Venecije. Prema jednom navodu, poslanik cara Karla V. je bio prisutan prigodom njezina otkrivanja i tada je franjevcima, koji su dvojili u njezinu kvalitetu, ponudio da ju otkupi, ako ju se oni usude skinuti s oltara.[1] Godine 1818., slika je premještena u Galeriju Akademije, ali je vraćena na izvorno mjesto 1919. godine. Dok je bila u Galeriji Akademije vidio ju je i Oscar Wilde koji je za nju izjavio kako je „zasigurno najbolja slika u Italiji”.[2]

Slika prikazuje motiv Uznesenja Djevice kao događaj u tri razine. U najnižoj su apostoli u različitim pozama, od očarano zbunjenog pogleda do klečečeg posezanja za Nebesima. U središtu je Djevica Marija omotana u crvenoj haljini i plavom ogrtaču, dok je uzdižu na Nebo roj kerubina s oblaka. Iznad je personifikacija Boga koji gleda s Nebesa dok mu kosa leprša na vjetru. Pored njega leti anđeo s krunom za Djevicu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. David Jaffé, Titian, London: National Gallery Company, str. 192. ISBN 1-85709-903-6
  2. Merlin Holland, ur., Oscar Wilde: A Life in Letters; Letter to Lady Wilde, 24 June 1875., Fourth Estate: London and New York, 2010.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Uznesenje Djevice (Tizian)