Vojska Republike Srpske

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s VRS)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Vojska Republike Srpske
Patch of the Army of Republika Srpska.svg
Godine djelovanja 1992. - 2005.
Vođa Ratko Mladić
Status ukinuta
Političko krilo nema
Područje djelovanja Bosna i Hercegovina
Politička ideologija Srpski nacionalizam
Oznaka pripadnosti VRS-u

Vojska Republike Srpske (VRS) je jedna od vojski nastalih raspadom JNA i jedna od Oružanih snaga BiH. Osnovana je dekretom 22. svibnja 1992. godine, pod punim nazivom "Vojska Srpske Republike Bosne i Hercegovine", kojeg je osobno potpisao predsjednik Srpske Republike BiH Radovan Karadžić.

Prvi zapovjednik ove vojske bio je general Ratko Mladić. Vojska je naslijedila oružje i opremu bivše Jugoslavenske narodne armije, te oružje Teritorijalne obrane, oduzeto od općinskih stožera u BiH u kojima su Srbi bili većina. Pod njezinim indirektnim zapovjedništvom bile su i dobrovoljačke, paravojne formacije iz Srbije odnosno Crne Gore, kao "Beli orlovi", "Škorpioni" i druge. Daytonskim sporazumom ušla je u sastav zajedničkih oružanih snaga BiH.

U novije vrijeme, bila je je zadužena za obranu teritorija Republike Srpske od rata, poplava, požara i sl. Godine 2005., integrirana je u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao 3. pješačka (Republika Srpska) pukovnija.

Nadmoć[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Rat u Bosni i Hercegovini

Za ostvarenje svojih ciljeva, JNA je od 1991. do ožujka 1992., postupno prebacivala svoje snage iz Slovenije i Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Zadnja postrojba JNA, koja je napustila Hrvatsku je 9. Korpus (kninski), koji je razmješten u zapadnu Bosnu. U Bosni i Hercegovini su se kroz 1991. godinu potajno počele naoružavati buduće sukobljene strane. Najveću prednost u naoružanju su imali bosanski Srbi, koji su se mogli oslanjati na JNA, koja je početkom 1992. godine u BiH raspolagala s 83.000 vojnika, 460-500 tenkova, 400-420 oklopnih vozila i 950-1.000 topova. S druge strane, hrvatska i bošnjačka strana su u pogledu MTS-a bili u znatno inferiornom položaju naspram srpskoj strani, te su se mogli uzdati samo u vlastitu snalažljivost, kao i u pomoć Republike Hrvatske.

Treba imati na umu da je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda 24. rujna 1991. godine izglasalo Rezoluciju kojom se uveo embargo na uvoz oružja u bivšu Jugoslaviju, za tu Rezoluciju se posebno zalagao tadašnji ministar vanjskih poslova SFRJ Budimir Lončar. Uz njega se također zdušno zalagala i britanska diplomacija, što nedvojbeno svjedoči o favoriziranju agresora naspram napadnutih strana. Međutim, embargo na oružje se odnosio samo na srpsku stranu, jer su muslimanima i Hrvatima na veliko dopremane ogromne količine ljudstva i munnicije iz SAD-a kao i iz arapskih zemalja. Još jedan dodatni problem je predstavljalo oduzimanje oružja Teritorijalnoj obrani, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini. Naime, na temelju zapovijedi SSNO-a i Predsjedništva SRBiH od 19. listopada 1990. godine, cjelokupno oružje TO-a SRBiH je povučeno u skladišta JNA, što je znatno otežalo obrambene mogućnosti Hrvata i Bošnjaka na početku rata.

Organizacijska struktura[uredi VE | uredi]

Grb VRS-a

Povlačenje JNA iz BiH bilo je samo deklarativno. Sustav zapovijedanja, postavljanja na dužnost, promicanja, plaće te planiranje snaga ostalo je isključivo u nadležnosti Generalštaba Vojske Jugoslavije. Sukladno tome, zapovijed o ustrojavanju Vojske Republike Srpske izdao je general pukovnik Blagoje Adžić 10. svibnja 1992.. U zapovijedi, između ostalog stoji:

Formira se Glavni štab VRS u sljedećem sastavu:

 • zapovjednik: general potpukovnik Ratko Mladić
 • načelnik štaba: general major Manojlo Milovanović
 • pomoćnik za moral i informiranje: general major Milan Gvero
 • pomoćnik za pozadinu: general major Đorđe Đukić
 • načelnik sigurnosti: pukovnik Zdravko Tolimir
 • načelnik za mobilizaciju: pukovnik Mićo Grubor

VRS je bila ustrojena u šest korpusa, i to:

 • 1. Krajiški korpus (5. korpus JNA), zapovjednik: general major Momir Talić, načelnik: pukovnik Boško Kelečević
 • 2. Krajiški korpus (9. korpus JNA), zapovjednik: general major Grujo Borić, načelnik: pukovnik Mićo Vlaisavljević
 • Istočnobosanski korpus (17. korpus JNA), zapovjednik: pukovnik Dragutin Ilić, načelnik: pukovnik Budimir Gavrić
 • Sarajevsko-romanijski korpus (4. korpus JNA), zapovjednik: pukovnik Stanislav Galić, načelnik: pukovnik Dragan Marčetić
 • Drinski korpus, zapovjednik: pukovnik Milenko Živanović, načelnik: pukovnik Milorad Skočajić
 • Hercegovački korpus (13. korpus JNA), zapovjednik: pukovnik Radovan Grubač, načelnik: pukovnik Vlado Spremo


Tank template.svg Nedovršeni članak Vojska Republike Srpske koji govori o ratovanju ili oružju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.