Prijeđi na sadržaj

Vojna sigurnosno-obavještajna agencija

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s VSOA)
Vojna sigurnosno-obavještajna agencija
Oznaka Vojno sigurnosno-obavještajne agencije
Osnovana 17. kolovoza 2006. (preustroj od Vojne sigurnosne agencije koja je osnovana 2002.)
Država Hrvatska
Vrsta sigurnosno-obavještajna služba
Sjedište Zagreb
Zapovjednici
Ravnatelj brigadni general Ivan Turkalj

Vojna sigurnosno-obavještajna agencija (skraćeno VSOA) jedna je od dvije sigurnosno-obavještajne agencije u Republici Hrvatskoj, a pokriva vojno područje sigurnosnog i obavještajnog rada u zemlji i inozemstvu. VSOA je ustrojstvena jedinica Ministarstva obrane Republike Hrvatske zadužena za planiranje i provođenje potpore Ministarstvu obrane i Oružanim snagama za izvršenje zadaća obrane opstojnosti, suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.

S radom je započela 17. kolovoza 2006. stupanjem na snagu Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, a slijednica je Vojne sigurnosne agencije (VSA).

Zadaće i ovlasti

[uredi | uredi kôd]

Temeljna uloga i djelokrug rada Vojne sigurnosno-obavještajne agencije proizlazi iz Strategije nacionalne sigurnosti, Strategije obrane, Godišnjih smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih agencija i zakona koji reguliraju rad sigurnosno-obavještajnih agencija.

Vojna sigurnosno-obavještajna agencija ima ovlasti prikupljanja vojnih obavještajnih podataka te je zadužena za protuobavještajnu zaštitu i sigurnost djelatnika Ministarstva obrane i pripadnika Oružanih snaga.

Agencija nema represivne ovlasti. Rad se sastoji u posebnim oblicima prikupljanja tajnih i javnih podataka od značaja za nacionalnu sigurnost u vojnoj sferi, obradi i analizi tih podataka i pružanju informacijske potpore donositeljima političkih odluka i državnim tijelima koja primjenjuju zakone u područjima koja su od interesa i značaja nacionalne sigurnosti.

Obavještajna djelatnost

[uredi | uredi kôd]

VSOA je zadužena, u okviru obavještajne djelatnosti za prikupljanje, analizu, obrađivanje i ocjenjivanje podataka o vojskama i obrambenim sustavima drugih zemalja, o vanjskim pritiscima koji mogu imati utjecaj na obrambenu sigurnost te aktivnostima u inozemstvu koje su usmjerene na ugrožavanje obrambene sigurnosti zemlje, o pojedincima, skupinama, aktivnostima i procesima koji imaju ili mogu imati utjecaja na sigurnost Republike Hrvatske ili sigurnost pripadnika Oružanih snaga u mirovnim operacijama.

Protuobavještajna i sigurnosna djelatnost

[uredi | uredi kôd]

U okviru protuobavještajne i sigurnosne djelatnosti VSOA na području Republike Hrvatske prikuplja, analizira, obrađuje i ocjenjuje podatke o namjerama, mogućnostima i planovima djelovanja pojedinih osoba, grupa i organizacija u zemlji kojima je cilj ugrožavanje obrambene moći države te poduzima mjere otkrivanja, praćenja i suprotstavljanja ovakvim aktivnostima.

Ravnatelji

[uredi | uredi kôd]

Dosadašnji ravnatelji VSOA-e:

Izvori

[uredi | uredi kôd]

Povezani članci

[uredi | uredi kôd]