Prijeđi na sadržaj

Vanda Kochansky-Devidé

Izvor: Wikipedija
Vanda Kochansky-Devidé
Rođenje 10. travnja 1915.
Zagreb
Smrt 26. veljače 1990.
Zagreb
Polje geologija, paleontologija
Alma mater Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Poznat po utemeljiteljica mikropaleontologije u Hrvatskoj
Istaknute nagrade Sklad "Boris Kidrič" (1966.)
Nagrada "Ruđer Bošković" (1967.)
Spomen-medalja grada Zagreba (1970.)
Nagrada za životno djelo (1975.)
Portal o životopisima

Vanda Kochansky-Devidé (Zagreb, 10. travnja 1915. – Zagreb, 26. veljače 1990.), bila je hrvatska geologinja i paleontologinja, utemeljiteljica hrvatske mikropaleontologije.

Životopis

[uredi | uredi kôd]

Vanda Kochansky-Devidé rođena je 10. travnja 1915. u Zagrebu. Već kao djevojčica zavoljela je prirodu. Ta njezina ljubav i interes za prirodu našla je kasnije plodno tlo na studiju biologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je imala prilike slušati predavanja poznatih profesora biologije, geologije, mineralogije i drugih prirodoslovaca.

Godine 1938. diplomirala je biološku grupu predmeta na Filozofskom fakultetu, a zatim se zaposlila u Geološko-paleontološkom zavodu, gdje je radila do mirovine 1979. Već kao docentica postala je predstojnica Zavoda i bitno doprinijela njegovu razvoju. Doktorirala je 1943. s temom miocenske faune Medvednice. Godine 1958. postaje izvanredna, a 1962. redovna profesorica paleontologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Istodobno predaje na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu (1951. – 1970.), te na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Skoplju (1958. – 1965.).

Bila je izvrsna predavačica koja je svoje veliko prirodoslovno znanje elokventnošću i izuzetnim darom crtanja znala približiti studentima, pa je mnoge generacije pamte i smatraju svojim uzorom.

U Hrvatskoj je prva razvijala novu paleontološku disciplinu – mikropaleontologiju, a najviše se bavila istraživanjima mikrofosila iz različitih geoloških razdoblja te makrofosilima neogena. Objavila je stotinjak znanstvenih radova te više od stotinu stručno-popularnih radova i recenzija, kao i dva paleontološka udžbenika, od kojih je posebno značajna "Paleozoologija" (1964.). Opisala je mnogobrojne nove fosilne taksone, a domaći i strani znanstvenici nazvali su po njoj niz izumrlih vrsta. Njezinom je zaslugom u Hrvatskoj prikupljena i objavljena prva geološka bibliografija. Bila je urednica nekoliko znanstvenih časopisa, članica mnogih strukovnih udruga i aktivno uključena u zaštitu geobaštine.

Godine 1973. izabrana je, kao prva žena u Jugoslaviji, za redovnu članicu Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, a 1975. postaje i dopisna članica Slovenske akademije znanosti i umjetnosti.

Umrla je u Zagrebu 26. veljače 1990.

Spomen

[uredi | uredi kôd]
  • Povodom stote obljetnice rođenja 2015. u Zagrebu organiziran je međunarodni skup i izložba “Vanda Kochansky-Devidé, velika dama hrvatskoga prirodoslovlja” u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju.

Izvori

[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]