Vedro Polje (Bugojno, BiH)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Vedro Polje je naselje oko 2 km udaljeno od centra grada. Imalo je 40-tak kuća s oko 200 stanovnika (isključivo Srba koji su tu bili nastanjeni generacijski). Prezime Duvnjak je prevladavalo i svi su bili u srodstvu. Također je bilo i prezimena kao Bilić, Gnjatić....

Vedro Polje se nalazilo uz rijeku Vrbas i graničilo sa selima Čurčića Lug, Udurlije, Čaušlije i Drvetine. Stanovništvo je najčešće bilo zaposleno u gradu, a također se bavilo zemljoradnjom.

Početkom rata u Bosni većina stanovništva je protjerana, te je izašla iz naselja u Donji Vakuf ili Kupres. U Vedrom Polju je tada ostalo samo mali broj starih ljudi.

Na samom početku rata ubijeni su Predrag i Ružica Duvnjak. Njihove ubojice koje se znaju i do danas nisu uhićene. Sve kuće su 1992. u Vedrom Polju popaljene od strane HVO i HOS-a.

Te kuće i danas tako izgledaju i nitko ih nije popravljao. Stanovnici uglavnom prodaju izgorjele kuće i odlaze iz naselja. Do danas se mali broj obitelji vratio, a većina ih je našla dom u nekim drugim gradovima u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori.