Velikosprski miting na Petrovoj gori

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Velikosprski miting na Petrovoj gori pod nazivom »Narodni zbor bratstva i jednistva« bilo je masovno okupljanje pobunjenih Srba, pristiglih iz svih dijelova Hrvatske i tadašnje Jugoslavije, na području Memorijalnog parka »Petrova gora« održano 4. ožujka 1990. podno spomenika NOB-u Vojina Bakića. Prema izvještajima hrvatskih i jugoslavenskih sredstava javnog priopćavanja okupilo se između 50. i 100.000 ljudi.

Miting je bio najavljivan na skupovima pobunjenih Srba u Karlovcu, Kordunu i Banovini još od veljače 1990. godine.

Miting je bio obilježen velikosprskom ikonografijom, koja je uključivala vjerske ikone Srpske pravoslčavne crkve, portrete Slobodana Miloševića, četničko i juoslavensko znakovlje te prijetećim porukama hrvatskim vlastima (posebice predsjedniku Franji Tuđmanu) poput Ovo je Srbija i Idemo na Zagreb koje su prenijeli gotovo svi srpski mediji. Miting su organizirali Savez antifašističkih boraca te općine vlasti općina Vojnić i Vrginmost. Uz predstavnike općinskih vlasti, govorili su i narodni heroji Milka Kufrin i Dušan Pekić. Kufrin je hrvatsku vlast prozvala fašističkom, a Pekić je zahtijevao uhićenje svih nekomunističkih dužnosnika u Sloveniji i Hrvatskoj.

Jugoslavenska milicija posredovala je u usmenom obračunu pristaša organizatora mitinga i pristaša Srpske demokratske stranke koji su zahtijevali i da se čelnik SDS-a Jovan Opačić obrati mnoštvu.

Predstavnici SR Srbije skup su prozvali miroljubivim, opovrgavajući huškačke poruke izrečene prema hrvatskim vlastima, a general Tekić iz JNA optužio je Hrvatsku radioteleviziju za montažu. S druge strane, predstavništvo SR Hrvatske osudilo je skup, no u tome je ostalo usamljeno u europskoj i međunarodnoj javnosti, koja nije obaviještavala o mitingu.

Jedan od organizatora mitinga bio je i dotadašnji predsjednik Predsjedništva SR Hrvatske Ivo Latin, a 2009. predsjednik Stjepan Mesić posmrtno ga je odlikovao Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana unatoč očiglednom propustu.[1] Paradoksalno, Latin je odlikovan na Dan državnosti Hrvatske, što je veći dio javnosti protumačio kao pljusku hrvatskoj državnosti i pobjedi izvojenoj u Domovinskom ratu.[2]

Vrela[uredi VE | uredi]

  1. Odluka o odlikovanju Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana Narodne novine br.122/12. listopada 2009.
  2. Zvonimir Despot. Partijci nisu vidjeli Hrvatsku izvan Jugoslavije, ali su svejedno odlikovani. Večernji list, 11. listopada 2009.
  • TV Kalendar od 4. kolovoza 2015., dostupno ovdje