Vice Vicić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Vice Vicić
Puno ime Vice Vicić
Rođenje 1734.
Fojnica Flag of Bosnia and Herzegovina.svg
Smrt 28. ožujka 1796.
Zanimanje svećenik
Književne vrste poezija

Vice Vicić ( Fojnica, 1734. - 28. ožujka 1796.) bio je hrvatski i bosanskohercegovački pisac. Osnovnu naobrazbu stekao je u Fojnici, filozofsko-teološki studij završio je u Italiji, gdje se istodobno usavršavao i u glazbi. [1] Prvi je u Bosni uveo pjevanje na narodnom hrvatskom jeziku tijekom mise. Pisao je ikavicom pod utjecajem dalmatinsko-dubrovačkog pjesništva.

Zborovođa (moderatores chori, voditelj pjevanja, korišt). Napisao Veliki kantual. Pjesmarica s notnim zapisima, sadrži mise, Creda i stihove na latinskom te pobožne pjesme na hrvatskom jeziku kojima je on autor, a ističe se pjesma u čast sv. Ilije zaštitnika Bosne. Djelo je još u rukopisu i neobjavljeno.[2] Kantual, ""najvrjedniji glazbeni zbornik crkvenih popjevaka i misa iz prošlosti Bosne"", napisao je 1785. u samostanu u Fojnici. [3]

Djela[uredi VE | uredi]

  • Pisme razlike na poštenje B. D. Marije (1844.)[4]
  • Veliki kantual (1785.)[3]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Mirko Marjanović, Leksikon hrvatskih književnika Bosne i Hercegovine od najstarijih vremena do danas, Matica hrvatska Sarajevo, HKD Napredak, Sarajevo, 2001.
  2. Vrhobosanska nadbiskupija Marko Stanušić: Iz glazbene baštine Bosne i Hercegovine, Magnificat, br. 1 / 2007., str. 7-8 (pristupljeno 3. studenoga 2016.)
  3. 3,0 3,1 Pobijeni.info Stanko Mabić: Sto godina nove crkve na Širokom Brijegu. Franjevci i glazbena baština crkve i samostana na Širokom Brijegu, str. 410 (pristupljeno 3. studenoga 2016.)
  4. Mirko Marjanović: Leksikon hrvatskih književnika BiH od najstarijih vremena do danas

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


Flag of Croatia.svg Nuvola apps package wordprocessing.png Nedovršeni članak Vice Vicić koji govori o hrvatskom književniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.