Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Franjevački samostan
Franjevački samostan sv. Duha u Fojnici, fotografija izbliza.

Franjevački samostan Fojnica [1] nalazi se u Fojnici, ispod brda Križ. Starost samostana nije moguće precizno utvrditi, no dokumenti potvrđuju nazočnost franjevaca u Fojnici još početkom četrnaestog stoljeća, na osnovi čega se dade zaključiti da su još u prvim desetljećima tog stoljeća na području Fojnice imali manju kuću koja je naknadno premještena na lokaciju današnjeg samostana.

Fojnički franjevci i grad Jajce[uredi VE | uredi]

Franjevci iz Fojnice su nakon turskog osvajanja Jajca opsluživali preostale katolike Hrvate iz Jajca. Jajački Hrvati su po dolasku Turaka ostali bez crkve sv. Katarine koju su Turci porušili, crkve sv. Marije koju su pretvorili u džamiju, toranj sv. Luke prenamijenili u minaret, a Turci su porušili franjevačke samostan­e u Jajcu, Grebenu i Jezeru. Da bi imali gdje odsjesti, fojnički franjevci su imali svoje sjedište na desnoj obali Vrbasa, u mjestu Lučini nedaleko od Jajca. Nastamba je izgorjela 1620. godine. Obnovljena je nekoliko godina poslije. Sve ukazuje da je to bila prostrana zgrada, jer je udomila sve fojničke franjevce nekoliko godina, nakon požara samostana i crkve 1664. godine.[2][3]

Samostansko blago[uredi VE | uredi]

Prikaz fojničkog samostana, uz prizor biskupa Miletića i izdavanja "Ahd-name", povelje kojom je franjevcima zajamčena sloboda rada u svom carstvu i slobodan povratak izbjeglih franjevaca 1463. godine na Hrvatskom katoličkom kalendaru u Bosni i Hercegovini za mjesec svibanj, 1930. godina

Samostan je od tada središnja točka duhovnosti u nekoć pretežito rudarskom naselju i okolici, o čemu svjedoče bogati samostanski muzej, knjižnica, te pismohrana u kojoj su pohranjeni neki izuzetno rijetki i vrijedni dokumenti, među kojima treba istaknuti ahdnamu, povelju iz osmanskog razdoblja kojom je vojskovođa Mehmed II. bosanskim franjevcima zajamčio sigurnost i omogućio slobodno djelovanje na ozemlju koje je osvojio. Povijesno i heraldički vrlo vrijedan Fojnički grbovnik se od davnina čuva u samostanu.

Aktualni gvardijan fojničkog samostana je fra Miro Relota, koji se vratio u svoju provinciju Bosnu Srebrenu poslije 27 godina provedenih u Italiji.[4]

Časne sestre[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Kuća časnih sestara Školskih sestara franjevki Krista Kralja u Fojnici
U podnožju samostana,[5][6] na lokalitetu Rupnovcu, stotinjak metara ispod nalazi se kuća časnih sestara. Gradnja kuće datira još od kraja osmanske vlasti. Bila je jedna od prvih škola u Bosni i prva škola u Fojnici. Biskup fra Augustin Miletić napisao je bukvar, a organizirano učenje u ovaj kraj došlo je sa fra Mijom Gujićem. Škola je bila toliko utjecajna da se još u osmansko doba govorilo da u ovom kraju i čobanice znaju pisati i čitati. Pomoću austrijske vlade sagrađena je 1872. pučka učiona. Početkom 1970-ih franjevci iz samostana ustupili su ovu kuću školskim sestrama franjevkama Bosansko-hrvatske provincije, koje su radile u bolnici, Domu zdravlja i u franjevačkom samostanu u Fojnici. Franjevke su u ovoj kući živjele i radile od 1970. do 1993. godine.[7] U vrijeme rata sestre su morale otići iz te kuće.[8]

29. travnja 2009. na dan osnutka Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, gvardijan Samostana u Fojnici, fra Nikica Vujica pozvao je vjernike na molitvu za povratak sestara u Fojnicu. Šest godina poslije na isti dan potpisan je ugovor o povratku sestara u kuću na Rupnovcu. [9] Zahvaljujući fratrima samostana provincije Bosne Srebrene, zajedno sa provincijalom, fra Lovrom Gavranom, građevina je sačuvana i ponovo se obnavlja i adaptira. Po okončanju unutarnjih radova očekuje se da će 2016., nakon više od dva desetljeća u njoj živjeti i raditi časne sestre franjevke.[7] Danas ovdje žive i rade tri časne sestre.[8]

Nacionalni spomenik[uredi VE | uredi]

Pokretno blago ovog samostana, poput muzejskih eksponata, starih knjiga, arhiva, slika i dr. proglašeno je nacionalnim spomenikom prije samog samostana.[10] Shodno činjenici da je stanje muzejskog fonda i knjižničnog fonda bitno popravljeno, skinuto je 2012. s popisa ugroženih spomenika.[11]

Prirodno graditeljska cjelina crkve Duha Svetoga i Franjevačkog samostana u Fojnici proglašeni su nacionalnim spomenicima BiH u listopadu 2011. godine. U ovu cjelinu ušli su: [10]

 • Rupnovac sa samostanskom kućom i voćnjakom
 • Lastve i dio Bara
 • groblje Karauša sa kapelicom i kriptom
 • brdo Križ sa šumom i voćnjakom
 • mjesto Podkrižem
 • samostanska crkva, zgrada muzeja i samostana

Izvori[uredi VE | uredi]

 1. Franjevački samostan Fojnica
 2. Franjevačka provincija Bosna Srebrena Jajce – samostan sv. Luke i župa Uznesenja Marijina (pristupljeno 12. listopada 2016.)
 3. Franjevačka provincija Bosna Srebrena Fojnica – samostan i župa Svetoga Duha (pristupljeno 12. listopada 2016.)
 4. FMC Svjetlo riječi Branka Jukić: Jednostavan, pristupačan, pravi fratar – fra Miro Relota, 18. studenoga 2015. (pristupljeno 14. studenoga 2016.)
 5. Oslobođenje Fotografija Anadolija: Život časnih sestara u samostanu u Fojnici: Obaveze počinju od šest ujutro, 26. ožujka 2016. (pristupljeno 16. listopada 2016.)
 6. Školske sestre franjevke Krista Kralja - Bosansko-hrvatska provincija Prečista Srca Marijina Fotografije uz članak Branke Jukić/ssf: Rupnovac/Fojnica: Uređenje i adaptacija sestarske kuće, 19. studenoga 2015.
 7. 7,0 7,1 Dnevni avaz H. Čukle: Povratak stanara u kuću časnih sestara, 26. studenoga 2015. (pristupljeno 16. listopada 2016.)
 8. 8,0 8,1 Oslobođenje Anadolija: Život časnih sestara u samostanu u Fojnici: Obaveze počinju od šest ujutro, 26. ožujka 2016. (pristupljeno 16. listopada 2016.)
 9. Školske sestre franjevke Krista Kralja - Bosansko-hrvatska provincija Prečista Srca Marijina Branka Jukić/ssf: Rupnovac/Fojnica: Uređenje i adaptacija sestarske kuće, 19. studenoga 2015.
 10. 10,0 10,1 Franjevačka provincija Bosna Srebrena Franjevački samostan i crkva proglašeni nacionalnim spomenicima u BiH , 25. studenoga 2011. (pristupljeno 14. listopada 2016.)
 11. Fočanski dani FENA: 12 novih dobara proglašeno nacionalnim spomenikom BiH, 6. lipnja 2012. (pristupljeno 14. listopada 2016.)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]