Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Franjevački samostan

Franjevački samostan Fojnica [1] nalazi se u Fojnici, ispod brda Križ. Starost samostana nije moguće precizno utvrditi, no dokumenti potvrđuju nazočnost franjevaca u Fojnici još početkom četrnaestog stoljeća, na osnovi čega se dade zaključiti da su još u prvim desetljećima tog stoljeća na području Fojnice imali manju kuću koja je naknadno premještena na lokaciju današnjeg samostana.

Samostansko blago[uredi VE | uredi]

Prikaz fojničkog samostana, uz prizor biskupa Miletića i izdavanja "Ahd-name", povelje kojom je franjevcima zajamčena sloboda rada u svom carstvu i slobodan povratak izbjeglih franjevaca 1463. godine na Hrvatskom katoličkom kalendaru u Bosni i Hercegovini za mjesec svibanj, 1930. godina

Samostan je od tada središnja točka duhovnosti u nekoć pretežito rudarskom naselju i okolici, o čemu svjedoče bogati samostanski muzej, knjižnica, te pismohrana u kojoj su pohranjeni neki izuzetno rijetki i vrijedni dokumenti, među kojima treba istaknuti ahdnamu, povelju iz osmanskog razdoblja kojom je vojskovođa Mehmed II. bosanskim franjevcima zajamčio sigurnost i omogućio slobodno djelovanje na ozemlju koje je osvojio. Povijesno i heraldički vrlo vrijedan Fojnički grbovnik se od davnina čuva u samostanu.

Aktualni gvardijan fojničkog samostana je fra Miro Relota.

Nacionalni spomenik[uredi VE | uredi]

U listopadu 2011. crkva i samostan su proglašeni nacionalnim spomenicima u BiH. [2]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]