Victreebel

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Victreebel
Victreebel.png

Japansko ime ウツボット, Utsubotto
Redni broj 71
Generacija prva
Vrsta Travnati/Otrovni
Stupanj 2. stupanj
Razvio se iz Weepinbella
Razvija se u -
Razvoj Lisnati kamen
Visina 1,7 m
Težina 15,5 kg
Sposobnost Klorofil (Chlorophyll)

Victreebel (ウツボット Utsubotto u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 809 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri - vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Victreebela u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Vitreebelovo ime dolazi od engleskih riječi "victory" = pobjeda, i "bell" = zvono. U imenu mu je i riječ "tree" = stablo, što se očito odnosi na to da je Victreebel Travnati Pokémon. Moguće je da njegovo cijelo ime glasi "big tree bell" = veliko zvonasto stablo, no s namjernim pogreškama u izgovoru. Smatra se da bi se Victreebel trebao zvati Victreebell, sa dva "l", kako bi imao povezanost u imenu sa svojim prijašnjim oblicima, Bellsproutom i Weepinbellom. No, Pokémon imena ograničena su na maksimalno 10 slova (zbog kodova u svim Pokémon igrama), pa je jedno "l" izbačeno.

Njegovo japansko ime, Utsubot, vjerojatno je inspirirano riječju "utsubokazura", japanskim izrazom za vrčastu biljku mesožderku.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red/Blue: Rečeno je kako živi u kolonijama duboko unutar džungle, iako se otamo nitko nije vratio.
  • Pokémon Yellow: Mami plijen slatkom aromom meda. Plijen, kojeg guta čitavog, biva cjelokupno otopljen u samo jednom danu, uključujući i kosti.
  • Pokémon Gold: Kiselina koja je razgradila mnogo plijena postaje slađa, čineći ju učinkovitijom u privlačenju plijena.
  • Pokémon Silver: Ova zastrašujuća Pokémonska biljka privlači plijen aromatičnim medom, a zatim ga otapa u svojim ustima.
  • Pokémon Crystal: Kada se jednom nađu u tijelu ovog Pokémona, čak će se i najtvrđi predmeti u potpunosti otopiti.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Victreebel ima dugačku viticu koja se pruža iz njegove glave. Vitica biva zamahivana uokolo imitirajući životinju što privlači plijen. Kada se neoprezni plijen približi, Victreebel ga guta čitavog.
  • Pokémon Emerald: Dugačka vitica koja se pruža iz njegove glave biva zamahivana uokolo nalik živom biću, što privlači plijen. Kada se neoprezna žrtva približi, biva živa progutana.
  • Pokémon FireRed: Mami plijen u svoja usta aromom nalik medu. Bespomoćni plijen otopljen je razgrađujućom tekućinom.
  • Pokémon LeafGreen: Rečeno je kako živi u kolonijama duboko unutar džungle, iako se otamo nitko nije vratio.
  • Pokémon Diamond/Pearl: U ustima prikuplja tekućinu nalik mirisu meda, što je zapravo kiselina koja razgrađuje bilo što.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Victreebela se može dobiti samo na jedan način, a taj je upotrijebiti Lisnati kamen na Weepinbellu. Ne može ga se dobiti u Pokémon Red videoigri, tek razmjenom.

Victreebela se po statistikama ističe u Attack i Special Attack statistikama. Njegova Pokémon sposobnost Klorofila (Chlorophyll) povisuje njegovu Speed statistiku kada je u igri tehnika Sunčanog dana (Sunny Day).

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Nakupljanje (Stockpile) Normalni
Gutanje (Swallow) Normalni
Pljuvanje (Spit Up) Normalni
Šibanje viticom (Vine Whip) Travnati
Uspavljujući prah (Sleep Powder) Travnati
Slatki miris (Sweet Scent) Normalni
Oštrica lista (Razor Leaf) Travnati
Lisnata oluja (Leaf Storm) Travnati 47
Lisnata britva (Leaf Blade) Travnati 47

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 80
 
Attack: 105
 
Defense: 65
 
Special: 85
 
SpAtk: 100
 
SpDef: 60
 
Speed: 70
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

James, član Tima Raketa, posjeduje Victreebela. Evoluirao je iz Weepinbella dok je bio u Centru za uzgajanje Pokémona (koji su vodili Butch i Cassidy). Victreebel nije nimalo pouzdan i odan Pokémon, jer svaki put pokušava progutati Jamesa kada ga ovaj pošalje van u borbu iz Poké-lopte. Ova se tradicija nastavila s Jamesovom Cacneom u Advanced Generation epizodama animirane serije. Poznat je i po tome što je ispuštao veoma glasan vrisak kada bi izašao iz svoje Poké-lopte.

James je razmijenio svog Victreebela za Weepinbella od prodavača Magikarpa koji je tvrdio da će privlačiti druge Pokémone svojim mirisom. Ali ubrzo nakon razmjene, razvio se u Victreebela i odmah je pokušao progutati Jessie, koja se, na Jamesov veliki užas, zauvijek riješila Victreebela šutnuvši ga u zrak. U isto vrijeme, Jamesov prvi Victreebel pokušao je progutati prodavača Magikarpa, pa ga se i ovaj riješio na isti način. Dva Victreebela naletjela su jedan na drugog u zraku, pala na tlo, zaljubila se na prvi pogled i napustila Jamesa zauvijek.