Bellsprout

Izvor: Wikipedija
Bellsprout

Japansko ime マダツボミ, Madatsubomi
Redni broj 69
Generacija prva
Vrsta Travnati/Otrovni
Stupanj Osnovni stupanj
Razvio se iz -
Razvija se u Weepinbella
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 0,7 m
Masa 4,0 kg
Sposobnost Klorofil (Chlorophyll)

Bellsprout (マダツボミ Madatsubomi u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Bellsprouta u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Bellsproutovo ime dolazi od engleskih riječi "bell" = zvono, odnoseći se na njegovo glavu koja ima oblik zvona, i "sprout" = mladi izdanak. Sekundarni utjecaj na značenje njegova imena mogla bi imati engleska riječ "bluebell" = zvončić; zumbul.

Njegovo japansko ime, Madatsubomi, vjerojatno dolazi od japanske riječi "tsubomi" = pupoljak.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red/Blue: Mesojedni Pokémon koji hvata i hrani se kukcima. Koristi korijenje kako bi nadoknadio izgubljenu vlagu.
  • Pokémon Yellow: Daje prednost toplim i vlažnim područjima. Hvata malene kukce svojim viticama, a zatim ih proždire.
  • Pokémon Gold: Iako je njegovo tijelo nevjerojatno mršavo, zasljepljujućom brzinom hvata plijen.
  • Pokémon Silver: Usađuje svoja stopala duboko u tlo kako bi nadoknadio tekućinu. Nije sposoban pobjeći neprijatelju ako je ukorijenjen.
  • Pokémon Crystal: Ako primijeti išta što se miče, istog trena ispaljuje svoje vitice na predmet.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Bellsproutovo vitko i savitljivo tijelo dopušta mu da se svija i izbjegne svaki napad, nebitno koliko snage. Iz njegovih usta curi tekućina koja topi čak i željezo.
  • Pokémon Emerald: Bellsproutovo vitko i savitljivo tijelo dopušta mu da se svija i izbjegne svaki napad, nebitno koliko snage. Iz njegovih usta curi tekućina koja topi čak i željezo.
  • Pokémon FireRed: Njegov pupoljak nalik je ljudskom licu. Zbog pupoljka, smatra ga se vrstom legendarne biljke mandragore.
  • Pokémon LeafGreen: Mesojedni Pokémon koji hvata i hrani se kukcima. Koristi korijenje kako bi nadoknadio izgubljenu vlagu.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Daje prednost toplom i vlažnom okolišu. Hitar je u hvatanju plijena svojim viticama.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Bellsprouta se u divljini može pronaći samo u Pokémon Blue videoigri, na sjeveru grada Vermiliona i na jugu grada Saffrona. U Pokémon Red videoigri ne može ga se pronaći u divljini te je jedini način dobiti ga razmjenom. Bellsprouta se isto može pronaći na raznim lokacijama u Pokémon Gold i Silver videoigrama.

Za Elementarnog Pokémona koji može dvaput evoluirati, Bellsprotuove napadačke statistike naročito su dobre. Bellsprout kroz stjecanje iskustva može naučiti mnoge napade koji izazivaju status-efekte, kao i neke umjereno jake Travnate i Otrovne napade. Uglavnom se u borbama koriste njegovi razvijeni oblici, Weepinbell i Victreebel, iako se ponekad i Bellsprout može pokazati iznenađujuće djelotvornim i kompetentnim.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Šibanje viticom (Vine Whip) Travnati
Povećavanje (Growth) Normalni 7
Omatanje (Wrap) Vatreni 11
Uspavljujući prah (Sleep Powder) Travnati 13
Otrovni prah (PosionPowder) Otrovni 15
Omamljujuća spora (Stun Spore) Travnati 17
Kiselina (Acid) Otrovni 23
Odbacivanje (Konck Off) Mračni 27
Slatki miris (Sweet Scent) Normalni 29
Želučana kiselina (Gastro Acid) Otrovni 35
Oštrica lista (Razor Leaf) Travnati 39
Tresak (Slam) Normalni 41
Zavrtanje (Wring Out) Normalni 47

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 50
 
Attack: 75
 
Defense: 35
 
Special: 70
 
SpAtk: 70
 
SpDef: 30
 
Speed: 40
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Bellsproutovo prvo (i vjerojatno najznačajnije) pojavljivanje bilo je u epizodi 77. Bio je jedan od Pokémona kojega je koristila trenerica pod imenom Janet Fischer, koja je bila protivnica Ashu u Indigo Pokémon ligi. Bellsprout je bio njen posljednji Pokémon, ali unatoč svom skromnom izgledu, uspio je onesvijestiti Ashova Bulbasaura i Pikachua. Ash je ipak uspio pobijediti kada je na Bellsprouta poslao Muka, koji se bacio na Bellsprouta i onesvijestio ga svojom težinom (i smradom).

Bellsprout se isto pojavio u epizodi 132, u kojoj se radnja odvijala u Sprout Tornju koji se nalazi u Johto regiji. Mladi trener imena Zack uhvatio je jednog dok je pokušavao uhvatiti Ashova Pikachua. Još jedan Bellsprout, nadimka "Spoopie", pojavio se u epizodi 172, kojega je jedan starac koristio da bi pronašao mjesto skloništa Shucklea. Bellsprout se pojavio u jednoj od epizoda Hoenn lige, u kojem ga je lažni Vođa Dvorane, Anthony, sakrio u usta Pelippera, kako bi izgledalo da Pelipper zna koristiti Travnate napade (Pelipper je inače Vodeni/Leteći Pokémon koji nikako ne može naučiti Travnate tehnike).