Vijenac (arhitektura)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Razne vrste krovnih vijenaca iz francuskog Larousseovog rječnika iz 1922.

Vijenac ili korniš (od francuskog: corniche, koja je izvedena iz talijanskog: cornice = okvir, a ona iz latinskog: cornic[1]) je pojam iz arhitekture za vodoravnu istaku na zidu, koja pokriva (sakriva) stropne grede. [2] Vijenac pored dekorativne ima i praktičnu funkciju, jer čuva drvene grede od oborina. [3]

Vijencem se naziva i svaka vodoravna istaka na građevini, kao što su istake iznad vrata[2], prozora, a korniša se zove i nosač zavjesa, koji stoji iznad prozora ili vrata.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Kod klasičnih grčkih hramova vijenac je bio najviši element trabeacije [2] koja se sastoji (od vrha do dna) od vijenca, friza (sastavljenog od nanizanih triglifa i metopa) i arhitrava. Taj način pokrivanja krovnih greda, Rimljani su preuzeli od Grka i proširili njegovu primjenu na sve stropne grede, na višekatnim građevinama, jer Grci takve nisu gradili. Vijenci su bili osobito popularan arhitektonski element za renesanse, a u kasnijim stilskim razdobljima se više nisu klesali od kamena, već se izvodili od žbuke. Vijenci se u manjoj mjeri koriste i u modernoj arhitekturi, iako sve manje a najčešće kod krova, kao element pokrivanja krovni greda.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Galerija primjera vijenaca[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "cornice" (engl.). Merriam-Webster. http://www.merriam-webster.com/dictionary/cornice?show=0&t=1370766332 Pristupljeno 10. lipnja 2013. 
  2. 2,0 2,1 2,2 "cornice" (engl.). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/138027/cornice Pristupljeno 10. lipnja. 2013. 
  3. "kòrniš". Novi Liber. http://hjp.znanje.hr/index.php?show=search_by_id&id=ellkXhY%253D&keyword=korni%259A Pristupljeno 10. lipnja. 2013. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Vijenac (arhitektura)