Vila Tudor u Splitu

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "zgrada".
(Primjeri uporabe predloška)

Vila Tudor nalazi se u Splitu, na adresi Lisinskoga 6, Split.[1]

Sagrađena je 1918.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Slobodnostojeću jednokatnu vilu uz borovu šumu na sjevernoj padini Marjana, izgradio je 1918. godine za svoju obitelj Frane Tudor, zidarski majstor i vlasnik istoimenog građevinskog poduzeća. Sačuvani izvorni nacrti pokazuju da je izvedba znatno skromnija od planiranoga stanja. Na istočnom pročelju obloženom crvenom fasadnom opekom je secesijski natpis „Vila Tudor“. Okružena je i danas pomno njegovanim vrtom u kojemu je, uz kuću prema ulici, gotička kruna bunara s grbom nepoznate plemićke obitelji, porijeklom iz jedne od splitskih palača u gradskoj jezgri. Ova vila secesijskoga sloga s primjesama neostilova, iako vremenski zakašnjelih, svjedoči o visokoj razini stanovanja ladanjskog karaktera u prva dva desetljeća 20. stoljeća, kada se na onodobnoj gradskoj periferiji podiže niz sličnih građevina.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-5840 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Vila Tudor Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.