Prijeđi na sadržaj

Vjekoslav Vojo Radoičić

Izvor: Wikipedija
Vjekoslav Vojo Radoičić
Rođenje Požega, 10. studenog 1930.
Smrt Rijeka, 15. srpnja 2017.
Nacionalnost Hrvat
Nagrade Nagrada Grigor Vitez
Nagrada Ivana Brlić-Mažuranić
Nagrada Vladimir Nazor
Portal o životopisima

Vjekoslav Vojo Radoičić (Požega, 10. studenog 1930.Rijeka, 15. srpnja 2017.) bio je hrvatski slikar, grafičar, ilustrator, scenograf, kipar koji je izlagao i u Austriji.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Živio je i radio u Rijeci, Beču i Begovom Razdolju.[1] Vojo Radoičić održao je preko 180 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Za potrebe televizijske i kazališne produkcije izradio je više od 40 scenografija.

Poznat je njegov opus vezenih slika na dekorativnim krpama za kuhinjske zidove,[2] o kojima je HTV snimio dokumentarni film (u dokumentarcu nazvane su "krposlikama").

Preminuo je u Rijeci 15. srpnja 2017. u 87. godini života.[3]

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Redovni član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba i VBO-a (Verein Bildenden Kunstler Osterreichs, Wien – Schonbrun).

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, među ostalim, nagrade Ostende, Otkupne nagrade za fundus Gradskog muzeja, Godišnje nagrade Grada Rijeke, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos kulturi. Za ilustraciju dječje knjige dobio je nagradu Grigor Vitez i nagradu Ivana Brlić-Mažuranić.

Radoičić je bio hrvatski kandidat za prestižnu nagradu za ilustraciju Hans Christian Andersen, a dobitnik je i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo za 2005. godinu.[4]

Galerija radova[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vojislav Vojo Radoičić - biografija (pristupljeno 26. ožujka 2013.)
  2. Knjižnica Grada ZagrebaVjekoslav Vojo Radoičić: Krpe iz kužine : (vezene slike)
  3. Umro riječki slikar Vjekoslav Vojo Radoičić Večernji list (objavljeno i pristupljeno 15. srpnja 2017.)
  4. http://www.rijeka.hr/PredstavljenaSkulpturaVojeArhivirana inačica izvorne stranice od 10. ožujka 2016. (Wayback Machine) 14. lipnja 2012. (preuzeto 26. ožujka 2013.)
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Grada Rijeke (http://www.rijeka.hr/Default.aspx). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Grad Rijeka.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Moja Rijeka (http://www.mojarijeka.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Grad Rijeka.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.