Vjekoslav Vojo Radoičić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Vjekoslav Vojo Radoičić
Rođenje Flag of Croatia.svg Požega, 10. studenog 1930.
Smrt Flag of Croatia.svg Rijeka, 15. srpnja 2017.
Nacionalnost Hrvat
Nagrade Nagrada Grigor Vitez
Nagrada Ivana Brlić-Mažuranić
Nagrada Vladimir Nazor
Portal o životopisima

Vjekoslav Vojo Radoičić (Požega, 10. studenog 1930.Rijeka, 15. srpnja 2017.), hrvatski bio je slikar grafičar, ilustrator, scenograf, kipar koji je izlagao i u Austriji.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Živio je i radio u Rijeci, Beču i Begovom Razdolju.[1] Vojo Radoičić održao je preko 180 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Za potrebe televizijske i kazališne produkcije izradio je više od 40 scenografija.

Poznat je njegov opus vezenih slika na dekorativnim krpama za kuhinjske zidove,[2] o kojima je HTV snimio dokumentarni film (u dokumentarcu nazvane su "krposlikama").

Preminuo je u Rijeci 15. srpnja 2017. u 87. godini života.[3]

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Redovni član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba i VBO-a (Verein Bildenden Kunstler Osterreichs, Wien – Schonbrun).

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, među ostalim, nagrade Ostende, Otkupne nagrade za fundus Gradskog muzeja, Godišnje nagrade Grada Rijeke, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos kulturi. Za ilustraciju dječje knjige dobio je nagradu Grigor Vitez i nagradu Ivana Brlić-Mažuranić.

Radoičić je bio hrvatski kandidat za prestižnu nagradu za ilustraciju Hans Christian Andersen, a dobitnik je i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo za 2005. godinu.[4]

Galerija radova[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vojislav Vojo Radoičić - biografija (pristupljeno 26. ožujka 2013.)
  2. Knjižnica Grada ZagrebaVjekoslav Vojo Radoičić: Krpe iz kužine : (vezene slike)
  3. Umro riječki slikar Vjekoslav Vojo Radoičić Večernji list (objavljeno i pristupljeno 15. srpnja 2017.)
  4. http://www.rijeka.hr/PredstavljenaSkulpturaVojeInačica izvorne stranice arhivirana 10. ožujka 2016. 14. lipnja 2012. (preuzeto 26. ožujka 2013.)
Zastava Grad Rijeka.jpeg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Grada Rijeke (http://www.rijeka.hr/Default.aspx). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Grad Rijeka.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.
Zastava Grad Rijeka.jpeg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Moja Rijeka (http://www.mojarijeka.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Grad Rijeka.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.