Vojković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hrvatska velikaška obitelj
Vojković (Vojkffy)
Država Kraljevina Hrvatska
Etničko podrijetlo hrvatsko
Matična kuća Klokočani
Naslovi grof (od 1763.)
Utemeljenje 15. stoljeće
Utemeljitelj Vojko Maretić od Klokoča

Vojković (Woykffy, Vojkffy, Woykowych), hrvatska plemićka obitelj, odvjetak plemićke obitelji Maretić. Koristili su pridjevak de Klokoch, prema posjedu koji im je 1224. godine darovao hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. Arpadović. U 15. stoljeću spominje se Vojko Maretich de Klokoch, prema kojemu obitelj nosi patronimik Vojković. Tijekom 15. i 16. stoljeća posjedovali su Vojković-grad kod Klokoča. U 17. stoljeću preselili su se u Hrvatsko zagorje, gdje su stekli posjede Zabok, Golubovec, Oroslavje i brojne druge.

Članovi obitelji istaknuli su se u borbama protiv Osmanlija, zbog čega im je kralj Ferdinand III. potvrdio obiteljsko plemstvo i grb. Godine 1763. kraljica Marija Terezija dodijelila im je grofovski naslov zbog vojnih zasluga tijekom Sedmogodišnjeg rata (1756. – 1763.). Posljednji muški potomci obitelji, Kristofor i Hubert, iselili su se iz Hrvatske potkraj 19. stoljeća.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


P history.svg Nedovršeni članak Vojković koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.