Waylon Jennings

Izvor: Wikipedija
Waylon Jennings
Ime u rodnom listuWaylon Arnold Jennings
Poznat/a i kaoWaymore
Rođen/a15. lipnja 1937.
Umro/umrla13. veljače 2002.
Chandler, Arizona, SAD
Žanr/ovicountry
Zanimanjepjevač, tekstopisac, glazbenik
Djelatno razdoblje1959. – 2002.
Producentska kućaRCA Victor, MCA, Epic
Internetska stranicawww.waylon.com
Značajni instrumenti
Fender Telecaster


Waylon Arnold Jennings (15. lipnja 1937.13. veljače 2002.), američki country pjevač, i skladatelj.

Rodio se u mjestu Littlefield, u Teksasu, od majke Lorene i oca Williama. Gitara mu postaje prijateljica već u 8. godini kada ga otac nešto malo podučava, ali je Waylon bio samouki gitarist. Prvi sastav osniva s 10 godina života. Kroz adolescenciju radio je kao radijski DJ, a od srednje škole je odustao da bi se posvetio glazbenoj karijeri. Prvo odlazi u Phoenix, Arizona gdje ima nekoliko pjesma koje mu donose fanove.

Kasnije stvara i jedinstveni zvuk, a osim countrya, svirao je i druge vrste glazbe. Dobar prijatelj bio mu je legendarni Willie Nelson, također Teksašanin s kojim je svirao u sastavu i snimio mnogo dueta na albumima. Zajedno su stvorili prvi platinasti album u povijesti countrya. Tijekom 1970-ih povezivan je s pokretom "odmetnutih" country umjetnika, ljudima koji nisu htjeli pristati na uvjete i zvuk u tadašnjem Nashvilleu. Jedan napad hepatitisa 1972. gotovo ga je ubio, a kasnije će mu probleme zadavati srčani udari, dijabetes i kokain, o kojem je bio ovisan i koji ga je doveo do bankrota. Ženio se 4 puta i imao dva sina.

Nagrađivan je kako nagradom Grammy, tako i nagradama iz country žanra. Bavio se i glumom, pa je pripovijedao razne serije, posuđivao glas ili se pojavljivao kao poseban gost. Dijabetes ga je izmučio do te mjere da su mu morali amputirati lijevo stopalo. Umro je u 64. godini od komplikacija vezanih za dijabetes. Pokopan je u mjestu Mesa, Arizona. Dobri prijatelji bili su mu Buddy Holly i Johnny Cash.