Prijeđi na sadržaj

Wellington Museum

Izvor: Wikipedija


Wellington Museum (Apsley House)
Osnovan 1852.
Lokacija Hyde Park Corneru, London


MetroHyde Park Corner
WWW

Wellington Museum (hr. „Muzej Wellington”), znan i kao Apsley House, a i kao Number One, London, je muzej umjetničkih djela i osobnih predmeta, koje se nalaze u posljednjoj rezidenciji Arthura Wellesleya, vojvode od Wellingtona u Hyde Park Corneru, u Londonu, Engleska.

U muzeju se nalaze djela umjetnika kao što su: Antonio Canova, Jan Steen, Diego Velázquez, Rubens i mnogih drugih umjetnika.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Apsley House 1829. god.
William Salter, Waterloo banket u Apsley Housu 1836.

Muzej je smješten u kući velikog engleskog nacionalnog junaka - Arthura Wellesleya, vojvode od Wellingtona, pobjednika u bitci Waterlooa. Zgrada u kojoj je danas muzej, podignuta je između 1771.1778. prema planu slavnog engleskog arhitekta Roberta Adama za Lorda Apsleya (po njemu je zgrada i dobila ime) tadašnjeg predsjednika britanske vlade. Od izvorne građevine preostali su polukružno stubište, crtaća soba s apsidom i divovski korintski portik koji je dodao Wellington. Pored portika, Wellingtonov arhitekt Benjamin Dean Wyatt je uredio trokatnu stambenu zgradu na sjeveroistoku (1819.), te novo stubište i Waterloo galeriju na zapadu (1829.).

Muzej je osnovan 1852., u godini smrti Arthura Wellesleya, vojvode od Wellingtona. Izvorna zbirka muzeja se sastojala od njegove kolekcije slika, porculana, skulptura, namještaja i srebrnine. Od 1947. čitav inventar muzeja postao je vlasništvo engleske države. Vojvodin uvjet darovnice je bio da se sačuva izvorni izgled prostorija, te je zbog toga ovo možda ponajbolje sačuvan plemićki dom iz 19. stoljeća. Gotovo polovicu zgrade, njezin sjeverni dio na drugom katu, još uvijek koristi vojvoda od Wellingtona, sada Charles Wellesley, 9. vojvoda od Wellingtona.

Zbirka[uredi | uredi kôd]

Zbirka slika se sastoji od preko 200 slika, od kojih su 83 nekada pripadale španjolskoj kraljevskoj zbirci, a koje je Wellington zaplijenio od Josepha Bonapartea prilikom njegova bijega iz Madrida. Kada je Wellington želio vratiti slike španjolskom kralju Ferdinandu VII., ovaj ih je darovao generalu.[1] Pored umjetničkih djela (skulptura i slika) iz kolekcije vojvode, muzej posjeduje i brojne osobne predmete Vojvode Wellingtona, između ostalog i posmrtnu masku, srebrninu, vrijedne keramičke predmete i brojne medalje koje je Vojvoda dobio za svog života.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. C. M. Kauffmann, Catalogue of Paintings in the Wellington Museum, Apsley House, English Heritage/Paul Holberton Publishing, 2009., PDF, ISBN 9781903470787

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]