Wenzel von Wurm

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Wenzel von Wurm
FML Wenzel Wurm (E. Schöfer) On7636 0a.jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 27. veljače 1859.
Mjesto rođenja Karolinenthal,
Austrijsko Carstvo
Datum smrti 21. ožujka 1921.
Mjesto smrti Beč, Austrija
Puno ime Wenzel Freiherr von Wurm
Supruga Maria Natieska
Titule barun
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1879.-1918.
Čin General pukovnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Invazije na Srbiju
Sočanske bitke
Bitka kod Kobarida
Bitka na Piavi
Vojska Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao Sočanska armija
1. sočanska armija

Wenzel Freiherr von Wurm (Karolinenthal, 27. veljače 1859. - Beč, 21. ožujka 1921.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je XVI. korpusom i Sočanskom armijom na Balkanskom i Talijanskom bojištu.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Wenzel von Wurm rođen je 27. veljače 1859. u Karolinenthalu u vojničkoj obitelji. Nakon završetka Tehničke vojne škole u Beču koju završava sa odličnim uspjehom i pohvalama, od 1879. godine sa činom poručnika služi u 1. inženjerskoj pukovniji. Od 1883. pohađa Vojnu akademiju u Beču, te po završetku iste, od 1885. godine, služi u stožerima najprije 58. pješačke brigade, te potom 24. pješačke brigade. U svibnju 1886. sklapa brak sa Irenom Mezner s kojom je imao dvije kćeri od kojih je jedna umrla nakon rođenja. Njegova prva supruga je preminula 1895., nakon čega je 1899. kao udovac sklopio drugi brak sa Mariom Natieskom sa kojom je imao još jednu kćer.

U svibnju 1893. Wurm je unaprijeđen u satnika, te služi u 75. pješačkoj pukovniji. U studenom 1894. promaknut je u čin bojnika, te postaje načelnikom stožera 14. pješačka divizije smještene u Pressburgu. Od ožujka 1895. služi u ministarstvu rata, nakon čega je u svibnju 1897. premješten na službu u 76. pješačku pukovniju. U travnju 1900. postaje načelnikom stožera V. korpusa sa sjedištem u Pressburgu, dok je u studenom te iste godine promaknut u čin pukovnika. U studenom 1906. unaprijeđen je u general bojnika, te postaje zapovjednikom 37. pješačke brigade koju dužnost obnaša do veljače 1910. kada postaje zapovjednikom 19. pješačke divizije. U studenom te iste godine promaknut je u čin podmaršala. Dužnost zapovjednika 19. pješačke divizije obnaša do veljače 1914. kada dobiva zapovjedništvo nad XVI. korpusom smještenim u Dubrovniku na čijem čelu dočekuje i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Na početku Prvog svjetskog rata Wurm je 1. kolovoza 1914. promaknut u čin generala topništva. Njegov XVI. korpus kojim je zapovijedao nalazio se u sastavu 6. armije kojom je na Balkanskom bojištu zapovijedao Oskar Potiorek. U prvoj invaziji na Srbiju njegove jedinice prodiru u Sandžak, dok u drugoj prelaze Drinu i zauzimaju strateški važnu Jagodnju koju zadržavaju i nakon jakih srpskih protunapada. U trećoj invaziji na Srbiju Wurmov XVI. korpus zauzima Valjevo, ali je nakon poraza u Kolubarskoj bitci prisiljen, kao i cjelokupna austrougarska vojska, na ponižavajuće povlačenje natrag preko Drine.

Nakon ulaska Italije u rat na strani Antante, Wurm je sa XVI. korpusom premješten na Talijansko bojište u sastav 5. armije kojom je zapovijedao Svetozar Borojević. Wurm zauzima položaje oko Gorice i duž Soče, te uspijeva odbiti početne talijanske napade i spriječiti njihov prodor u Austro-Ugarsku. U kolovozu 1917. promaknut je u general pukovnika, te mu je dodijeljen plemićki naslov baruna. Taj mjesec postaje i zapovjednikom novoformirane 1. sočanske armije sa kojom sudjeluje u proboju kod Kobarida u kojem njegova armija prelazi Soču i prodire do Piave. U siječnju 1918. postaje zapovjednikom Sočanske armije koja je nastala spajanjem 1. i 2. sočanske armije.

U lipnju 1918. Wurm na čelu Sočanske armije sudjeluje u Bitci na Piavi. U navedenoj bitci jedinice Sočanske armije, a posebice XXIII. korpus, uspjele su prijeći na zapadnu obalu Piave, te uspostaviti mostobrane, ali su se zbog loše opskrbe i morala trupa, kao i nabujale Piave koja je uništila pontonske mostove, morale povući. Na kraju rata, u listopadu 1918., Wurm sa Sočanskom armijom sudjeluje u Bitci kod Vittoria Veneta u kojoj je austrougarska vojska pretrpjela konačni poraz na Talijanskom bojištu.

Poslije rata[uredi VE | uredi]

Nakon završetka rata Wurm je sa 1. siječnjem 1919. umirovljen. Živio je u Beču gdje je i preminuo 21. ožujka 1921. godine u 62. godini života.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(eng.) Wenzel von Wurm na stranici Austro-Hungarian-Army.co.uk
(eng.) Wenzel von Wurm na stranici Field commanders of Austria-Hungary
(njem.) Wenzel von Wurm na stranici Weltkriege.at