Prijeđi na sadržaj

Wikipedija:Članak tjedna/37, 2024.

Izvor: Wikipedija

Američki rakun (lat. Procyon lotor) sisavac je srednje veličine koji nastanjuje Sjevernu Ameriku. Najveći je pripadnik porodice Procyonidae. Dug je od 40 do 70 cm i teži između 3,5 i 9 kg, a ishrana mu se sastoji od oko 40 % beskralježnjaka, 33 % biljaka i 27 % kralježnjaka. Ima sivkasto krzno, 90 % kojega čini gusto potkrzno koje ga štiti od hladnoće. Dvije su prepoznatljive odlike rakuna izuzetno spretne ruke i „maska” na licu. To su također česte teme u mitologiji nekih sjevernoameričkih starosjedilačkih plemena. Rakuni su poznati po svojoj inteligenciji, a istraživanja su pokazala da rješenja zadataka mogu pamtiti do tri godine.

Prvobitno su stanište rakuna umjerene i mješovite šume Sjeverne Amerike, ali zbog svoje prilagodljivosti staništu proširili su svoj areal na planinska područja, obalne močvare i urbana područja gdje ih mnogi ljudi smatraju štetočinama. Zbog bjegova i uvođenja sredinom 20. stoljeća, rakuni danas nastanjuju središnji dio Europe, Kavkaz i Japan.

Iako je nekoć smatran samotnom životinjom, postoje dokazi da rakuni pokazuju društveno ponašanje podijeljeno po spolovima. Ženke u srodstvu često dijele neko područje, dok nesrodni mužjaci žive zajedno u grupi od najviše četiri životinje kako bi održali svoju poziciju protiv drugih mužjaka tijekom sezone parenja. Veličina teritorija varira od tri hektara kod ženki u gradovima do 50 km2 kod mužjaka koji nastanjuju preriju. Ženke su skotne oko 65 dana, a u proljeće okote dva do pet mladunaca. Mladunce odgaja majka sve do disperzije u kasnu jesen. Iako rakuni u zatočeništvu mogu doživjeti 20 godina, njihova prosječna duljina života u divljini samo je 1,8 do 3,1 godine. Lov i promet najčešći su uzroci uginuća.