Wikipedija:Članak tjedna/4, 2022.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ween in Edmonton Alberta.jpg

Ween je američki rock-sastav iz New Hopea u Pennsylvaniji. Godine 1984. osnovali su ga Aaron Freeman i Mickey Melchiondo, poimence poznatiji po umjetničkim imenima Gene i Dean Ween. Skupina se uglavnom kategorizira u žanr alternativnog rocka i poznata je po vrlo eklektičnu opusu koji se sastoji od pjesama nadahnutih funkom, soulom, countryjem, gospelom, progresivnim rockom, psihodelijom, R&B-jem, heavy metalom, punk rockom i ostalim žanrovima.

Od svojeg je osnutka do 1989. sastav objavio nekoliko albuma na kaseti. Uslijedila su tri službeno objavljena albuma niske kvalitete zvuka: GodWeenSatan: The Oneness (iz 1990.), The Pod (iz 1991.) i Pure Guava (iz 1992.). Potonji je album prvi uradak skupine koji je objavila veća diskografska kuća Elektra Records. S tog je uratka pjesma "Push th' Little Daisies" objavljena kao singl i pojavila se na glazbenim ljestvicama u Australiji i SAD-u. Dok je imala ugovor s Elektrom, grupa je objavila još četiri profesionalno snimljena albuma: Chocolate and Cheese (iz 1994.), 12 Golden Country Greats (iz 1996.), The Mollusk (iz 1997.) i White Pepper (iz 2000.). Poslije toga sastav se vratio nezavisnim izdavačima koji su objavili njegove albume Quebec (iz 2003.) i La Cucaracha (iz 2007.). Nakon 28 godina postojanja skupine Freeman ju je napustio 2012., uglavnom da bi se usredotočio na odvikavanje od alkohola i droge. Ween se ponovno okupio krajem 2015. i počeo je odlaziti na dugotrajne turneje, ali ne planira snimati nove pjesme.

U prvih je deset godina postojanja Ween održavao koncerte kao duo popraćen digitalnom audiovrpcom. Nakon objave Chocolate and Cheesea u koncertnu su postavu ušla još dva člana, a naknadno joj se pridružio i peti član. Među Weenovim članovima na turneji nalaze se Claude Coleman Jr., Dave Dreiwitz i Glenn McClelland. Ween je u više navrata surađivao i s Andrewom Weissom, koji se 1989. pridružio skupini kao basist i koji je producent pet od njezinih devet albuma. Iako nikad nije postao naročito uspješan u glavnoj struji, Ween je stekao kultni status i pohvale kritičara.