Wikipedija:Huggle

Izvor: Wikipedija
Huggle

Huggle verzija 3.0.0
Programer: Adam Shorland, Petr Bena, et al.
Stabilna inačica: 3.4.12
Licencija: GPL
Mrežna stranica: https://github.com/huggle

Huggle je preglednik razlikovnih inačica namijenjen borbi protiv vandalizma i drugih nekonstruktivnih uređivanja po Wikimedijinim projektima, pisan u C++-u iz pomoć Qt frameworka. Izvorno ga je u .NET Frameworku razvio Suradnik:Gurch, koji više nije aktivan na projektu. Bilo tko može preuzeti Huggle. Za korištenje na engleskoj inačici Wikipedije potrebno vam je pravo uklonitelja

Ideja iza Hugglea kao alata protiv vandalizma je omogućavanje da Wikipedija ostane otvorena i besplatna (omogućavanje uređivanja svima bez ograničenja), no čista od vandalizama.

Uz pregledavanje izmjena na Wikipediji, Huggle pomaže korisnicima u identifikaciji nekonstruktivnih uređivanja i omogućava njihovo brzo uklanjanje. Huggle također koristi i nekoliko mehanizama učenja uključujući i globalni white-list (korisnici koji se smatraju pouzdanima) i bodovi korisničke zloće (user-badness scores) koji se spremaju lokalno na računalu.

Prije korištena Hugglea, predlaže se čitanje izjave o privatnosti(engl.), koja sadrži informacije o tome kako Huggle sprema i koristi podatke. IRC kanal programa, u svrhe korisničke potpore i razvoja programa, dostupan je na FreeNode-ovom IRC kanalu #huggle

Gdje započeti?[uredi kôd]

Suradnici bi prije upotrebe trebali pročitati upute za korištenje(engl.) prije samog korištenja programa, kako bi postali upoznati sa gumbima i mogućnostima programa.

Huggle nije namijenjen novim suradnicima Wikipedije. Svi suradnici koji žele koristiti alat moraju biti upoznati kako rješavati vandalizme. Program se može testirati na https://test.wikipedia.org bez posebnih dozvola.

Nakon što su ispunjeni svi uvjeti, Huggle se može preuzeti sa meta:Huggle/Download.Verzije programa[uredi kôd]

Trenutna stabilna verzija programa je Huggle 3.4.12.

Huggle se može koristiti na bilo kojoj wiki koja koristi MediaWiki softver. pogledajte meta:Project:Huggle/List (engl.) za popis Wikimedijinih projekata na kojima možete koristiti Huggle.

Beta testiranje[uredi kôd]

Noćne dogradnje - moguće je preuzeti neslužbene inačice Huggle-a za Windows i Ubuntu sa https://huggle.wmflabs.org/builds/. Inačice izlaze svake noći, ali ne nadograđuju se automatski; trebate ih nadograditi sami. Verzija za Windows je ZIP datoteka; raspakirajte ju i pokrenite program.