Wikipedija:Uklonitelji

Izvor: Wikipedija

Uklonitelji su suradnici koji imaju alat za brzo vraćanje uređivanja posljednjeg suradnika koji je mijenjao određenu stranicu.[1]

Navedeni alat uklanja u jednom potezu, bez posebne potvrde toga čina, sve izmjene zadnjega suradnika, bilo prijavljenoga ili neprijavljenoga.

Ovaj je alat na wikipediji na hrvatskome jeziku omogućen suradnicima u suradničkim skupinama: administratori i ophoditelji.

Alat se smije rabiti u slučaju uklanjanja vandalizama, te pri uklanjanju vlastite izmjene na suradničkoj stranici, i samo ukoliko nije potreban sažetak izmjene.

Svaku izmjenu koja nije vandalizam i koju se može smatrati izmjenom načinjenom u dobroj vjeri ne smije se uklanjati ovim alatom bez ručno dopisanoga sažetka.

Ručno dopisani sažetak postavlja se tako da:

  • se iskopira poveznica koja se nalazi ispod oznake za brzo uklanjanje [ukloni]
  • se ta poveznica postavi u pregledniku na mjesto za otvaranje stranice
  • se toj poveznici doda &summary= i iza znaka jednakosti popuni uobičajeni kratki sažetak.

Brzim uklanjanjem izmjenâ koje se uklanjanju iste gube uskličnik, ali se ne prikazuju u evidenciji ophodnji i samoophođenih uređivanja. Na pojedinim projektima takva su uređivanja u pravilu označena kao botovska.

Postoje i globalni uklonitelji (66 njih), globalni administratori (15 njih) i stjuardi (32 njih) koji također imaju alat za brzo uklanjanje uređivanja (stanje: 22. ožujka 2017.).

Unutarnje poveznice[uredi kôd]

Izvori[uredi kôd]

  1. MediaWiki:Action-rollback (pristupljeno: 19. veljače 2017.)

Vanjske poveznice[uredi kôd]