Wikipedija:Izabrani članci/20, 2020.

Izvor: Wikipedija
Sveti Leopold Mandić
Sveti Leopold Mandić

Sveti Leopold Mandić (Herceg-Novi, Boka kotorska, 12. svibnja 1866. – Padova, 30. srpnja 1942.), drugi kanonizirani hrvatski svetac Rimokatoličke Crkve, svećenik, kapucin, poznati ispovjednik, promicatelj jedinstva kršćana.

Rodio se je u Herceg-Novom. Na krštenju je dobio ime Bogdan. Bio je dvanaesto dijete u obitelji Mandić. Njegovo su rođenje roditelji uzeli kao krunu ostvarenja svoga braka. Nadjenuli su mu ime Bogdan – Adeodat – dan od Boga. Po ulasku u kapucine promijenio ga je u Leopold. Predci su mu podrijetlom iz Zakučca (Omiš), zaselak Mandići. U Herceg-Novom su se zatekli otkad je njegov pradjed Nikola je došao u Herceg Novi gdje se oženio.

Živeći u Herceg-Novom među pravoslavcima, Bogdan je veoma rano upoznao i iskusio žalosnu činjenicu rastavljenosti kršćanske braće. Zato je još kao dječak govorio: “Dobro, ja ću se posvetiti spasenju tolikih siromašnih i nesretnih ljudi. Postat ću njihov misionar”. Promatrajući nesebično djelovanje kapucina u svom rodnom gradu, koje su cijenili i pravoslavci, Bogdan je mislio da će svoj misionarski naum najbolje ostvariti ako stupi u njihov red. Roditelji su se složili s njegovim izborom zvanja, premda im je rastanak s njime bio veoma težak.