Wikipedija:Izabrani članci/24, 2015.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Josip Horvat Međimurec

Josip Horvat Međimurec (1904. – 1945.) bio je hrvatski slikar. Rođen je u Čakovcu gdje je završio i pučku školu. Gimnaziju je pohađao u Velikoj Kaniži i Pešti, a 1917. upisao se na Akademiju likovnih umjetnosti u Beču: tu su mu profesori bili Karl Kohn i slikar Robert Fuchs.

Svoje je umjetničko djelovanje počeo 1924. u Zagrebu. Antun Ullrich bio je mecena mnogih zagrebačkih umjetnika pa je tako, zahvaljujući Ullrichu, i Josip Horvat imao atelje u Mesničkoj ulici br. 25. Godine 1931. obolio je od tuberkuloze kostiju (desne bedrene kosti) što je bila posljedica njegova boravka u zatvoru: nakon desetak operacija mu je u prosincu 1942. amputirana desna noga te je od tada hodao uz pomoć drvene proteze.

Od studenoga 1929. godine Josip Horvat Međimurec radio je slike u tehnikama lavirani tuš i bijela tempera na papiru za romane Marije Jurić Zagorke koji su u nastavcima izlazili u tadašnjem Jutarnjem listu. Za IV dio Gričke vještice pod nazivom "Suparnica Marije Terezije" i roman "Proročanstvo sa Kamenitih vrati" naslikao je više od 70 slika formata 265x180 mm. U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici nalazi se 56 crteža u tehnikama grafitna olovka, tuš i gvaš. Ti su crteži uslijed konfiskacije iz Mesničke 25 dopremljeni u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu zajedno s oko 200 knjiga: oni predstavljaju samo dio opusa nastalog tijekom Horvatova kratkoga života.

(pročitajte cijeli članak)(sudjelujte u izboru članaka)