Wikipedija:Kafić/Arhiv 7

Izvor: Wikipedija
Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!Gradovi i općine - oko 500 članaka[uredi kôd]

Namjeravam standardizirati gradove i općine, te usput stvoriti oko petsto novih članaka. Stavio sam predloške za gradove i općine. Osim toga, predlažem da svaki grad i općina imaju ove naslove unutar članka:

==Zemljopis==
==Stanovništvo==
==Uprava==
==Povijest==
==Gospodarstvo==
==Slavni ljudi==
==Spomenici i znamenitosti==
==Kultura==
==Vanjske poveznice==

Popis gradova i općina, kao i broja stanovnika, uzet ću s ove stranice Državnog zavoda za statistiku. Zato ću u predlošku uvijek morati dodati tekst "Izvor: Statističke informacije Državnog zavoda za statistiku, 2004.", jer zavod to traži. Zanimaju me vaši komentari. Trebam li nešto dodati u predloške i naslove? Trebam li nešto maknuti?
--Zmaj 10:31, 14 Jun 2005 (CEST)

Predložak je dobra zamisao. Možda bi bilo dobro dodati i sport i obrazovanje kao naslove, to bi tada upotpunilo predložak Vodomar 11:56, 14 Jun 2005 (CEST)

Odlično. Možda za gradove nije loše dodati malo kozmetičkih detalja? Npr. grb grada? Krešimir Ižaković 15:04, 14 Jun 2005 (CEST)
Grb svakako - ali to će netko drugi, a ne ja. Osim toga, Englezi su za svaki svoj grad stavili kartu države s označenom lokacijom. I to ćemo jednog lijepog dana. Ovo je samo osnovni kostur. --Zmaj 15:21, 14 Jun 2005 (CEST)
Može. Neka za sada ostane ovako. Kad budem imao vremena stavit ću grbove i lokacije. Krešimir Ižaković 15:59, 14 Jun 2005 (CEST)
Evo, riješio sam gradove u tri županije, a sutra nastavljam. Kad završim s gradovima, idem na općine. Onu napomenu o Zavodu za statistiku stavit ću samo na stranici kategorije "Hrvatski gradovi". -- Zmaj 17:16, 14 Jun 2005 (CEST)
Mala napomena u vezi grbova. Nepraktično je kada unesemo sliku grba ići mijenjati članak da bi se dodao link u predložak... i tako za svaki grb, svaki članak. Napravit ćemo kao što je sa lokacijom države na mapi svijeta (vidi Template:Okvir zemlje svijeta). Automatski će se pozivati slika s imenom tipa "{{{ime}}} (grb).png", prema parametru ime iz predloška. Tako ćemo si uštediti posao - doda se slika odgovarajućeg imena i automatski je uključena u predložak. Isto tako ćemo riješiti ako budemo dodavali lokaciju grada na karti Hrvatske. Iz iskustva sa grbovima država, predlažem da bude baš takvo ime slike, npr. "Zagreb (grb).png". Time smo riješili problem genitiva, a i odmah će biti dobro sortiran u kategoriji (namjeravam napraviti kategoriju Grbovi hrvatskih gradova, poput Category:Državni grbovi). Pozdrav! Krešimir Ižaković 11:52, 15 Jun 2005 (CEST)
I još nešto: nije važno što si već stavio parametar "grb" u predložak. Ako budemo radili prema mom prijedlogu, dovoljno će biti izbaciti taj parametar iz predloška - neće trebati mijenjati već sređene članke. Krešimir Ižaković 11:57, 15 Jun 2005 (CEST)
Dobro, dogovoreno. Budi tako dobar pa stavi u predložak ono što treba tamo stajati za takve automatske slike, jer se u tome snalaziš bolje od mene. --Zmaj 14:12, 15 Jun 2005 (CEST)
Nema problema, evo mislim da ovako radi sasvim dobro. Grbovi su sa Flags Of The World i mislim da zadovoljavamo sve zahtjeve autorskih prava: sigurno nećemo iskoristiti više od 5% njihovog sadržaja, navodimo izvor i autora, ne koristimo komercijalno i ne mijenjamo sadržaj. Uzgred, svaka čast Željku Heimeru na trudu oko grbova. Krešimir Ižaković 09:27, 16 Jun 2005 (CEST)

Vidim da već ubacujete stranice za hrvatske gradove, a nisam stigao napisati da mislim kako bi bilo bolji naslov "Značajni ljudi" jer mi se naslov "Slavni ljudi" čini suviše pretencioznim. Većina naših gradova ni nema slavnih ljudi, ali ima dosta značajnih. Na sličan način urađeno je i u "Krajevnom leksikonu Slovenije" (1968), npr. "Rakek ... Z Rakeka doma: Stanko Janež (r. 1911), literarni zgodovinar in prevajalec; Ivan Levar (1888-1950), operni pevec in dramski igralec; ..." -- Belirac 10:50, 15. Jun 2005.

Ne moramo se bojati riječi "slavan". Slavan čovjek je onaj koji je ostao zapamćen u svojem gradu po nečemu velikom. Svaki grad ima slavne ljude, bez brige. To što mi ne znamo za njih je rupa u našoj kulturi, a ne krivnja tih ljudi. --Zmaj 11:03, 15 Jun 2005 (CEST)


Završio sam dodavanje grbova gradova. Nedostaje samo nekoliko kojima nisam pronašao grb: Nin, Obrovac, Omiš, Ozalj, Pag, Pleternica, Ploče, Sinj, Skradin, Supetar, Vis, Vrgorac. Ako netko zna gdje bi se mogao naći koji od njih? Treba ih samo staviti u GIF format, imena Ime_Grada_(grb).gif i postaviti. Dobro bi došla i prozirna pozadina ali nije uvjet. Kategorija je Category:Grbovi hrvatskih gradova. Sad namjeravam staviti i grbove općina koje nađem, samo ima ih puno za jednu kategoriju slika (kategorija grbova gradova ima 100-tinjak i već se sporo učitava). Mislim da ću ih podijeliti u podkategorije po županijama. Pozdrav! Krešimir Ižaković 16:43, 20 Jun 2005 (CEST)

Najava izbora za Upravu Wikimedije[uredi kôd]

U lipnju se među suradnicima biraju dva člana Uprave Wikimedije. Najavu na hrvatskom možete naći ovdje.

(riješeno) Citiranje literature[uredi kôd]

Pozdrav,

Budući da sam novi ovdje, zanima me kako citirati literaturu u kojoj čitatelj može naći više informacija od onog što je na stranici napisano.

Hvala i pozdrav, Buz

? Ako misliš na literaturu, onda pogledaj, npr. Prikaz povijesti jezika u Bosni i Hercegovini, na dnu stranice. Napišeš Literatura između == i upišeš popis. Ako je nešto drugo, onda o tom potom..Mir Harven 16:53, 26 Apr 2005 (CEST)
-)To je to, hvala!

Wikipedia događaji[uredi kôd]

Prvo jedna još nepotvrđena vijest, Jimmy Wales bi mogao doći 12. svibnja u Zagreb i održati predavanje u Novinarskom domu.

Druga vijest je potvrđena :-), naime 4-8. kolovoza se održava Wikimania, a dobih pitanje od Datrija, bi li bio problem hrvatskim wikipedijancima produžiti poslije wikimanije do Poljske na 2 dana. Citiram:

"Do you think (or does your community think), that a Wikimedia meetup CEE that would take place in Poland, right after Wikimania (9th-10th August 2005) would be a good idea?"

Cijeli upit je na mojoj stranici za raspravu, za one koje to zanima. Ja znam da ću se pojaviti 12.05. u Novinarskom domu ako Jimmy dođe, jer mi nije daleko, a moglo bi biti zanimljivo, no wikimania mi je (vremenski) još daleko da bih mogao dati egzaktan odgovor. Stoga, dragi wikipedijanci i wikipedijančice :-) koji namjeravate (ili ste namjeravali) na wikimaniju, molim iskažite svoje mišljenje (ovdje ili na mail, po vašem izboru). Hvala na pažnji. SpeedyGonsales 08:24, 1 May 2005 (CEST)

(riješeno) Jimbo Wales u Zagrebu 12.5.2005.[uredi kôd]

Evo službene najave predavanja, a plakat možete naći ovdje. Jimbo je kod nas četiri dana, a tu odmah ispod je i njegov raspored.

Za pitanja i informacije molim posjetite moj talk ili me mailajte na miran-na-mi2-točka-hr.

Miranche 15:55, 6 May 2005 (CEST)

Društvo znanja i slobodna razmjena informacija

Jimmy Wales: Emergentna zajednica Wikipedije

12. svibnja, Novinarski dom, u 12h

Jimmy Wales je pokretač Wikipedije, s preko 1.300.000 leksikografskih jedinica i 60 jezika najveće višejezične enciklopedije na Internetu, koja je posljednjih godina postala jedan od najopširnijih i najpoznatijih elektronskih izvora informacija i znanja na svijetu. Od drugih enciklopedija razlikuje je to što se za kreiranje sadržaja u potpunosti oslanja na suradničko pisanje korisnika na Internetu: bilo tko je slobodan dodati i preurediti bilo koji tekst u njoj.

Za razliku od drugih primjera masovne suradnje na Internetu, na primjer Slashdota ili Ebaya, koji su zasnovani na umjetnim reputacijskim sustavima, Wikipedija se oslanja na dogovor autora kako bi osmislila smjernice ponašanja, stil pisanja i sadržaj, i tako tvori istinsku zajednicu. Na predavanju u Zagrebu Jimmy Wales će govoriti o nastanku, razvoju i oblicima organizacije unutar zajednice Wikipedije.

Organiziraju Swarm Intelligences_Caternetics i Carnet.

(riješeno) Pita Jimbo...[uredi kôd]

... Hoce li neko od vas da ga vozi do Beograda. On bi iznajmio kola i treba mu neko ko zna da vozi (i hoce, razume se). Licno bih voleo da vidim Joya ili Mira :) (sto, naravno, nikog drugog ne sprecava da se javi) --Millosh 08:57, 6 May 2005 (CEST)

I jedan dodatak: Po mojim trenutnim saznanjima, krenuli biste u petak ujutro (13. svibnja), ostali biste ili do subote popodne ili do nedelje ujutro. Smestaj vam je obezbedjen po kucama :) Naravno, ako doticna osoba ima zelju da spava u nekom hotelu, dalo bi se to organizovati. Mozete mi pisati na mojoj strani za razgovor na hrvatskoj, na srpskoj Vikipediji ili putem emaila millosh@users.sourceforge.net. --Millosh 09:14, 6 May 2005 (CEST)

Ovo smo verovatno resili. Ostaje i to da imamo mesta za jos jednog Vikipedijanca iz Hrvatske, pa razgovarajte sa Miranchetom o tome :) --Millosh 20:50, 6 May 2005 (CEST)

(riješeno) Jimbov raspored[uredi kôd]

Evo Jimbovog rasporeda!

Također htio bih pozvati Hr Wikipediance u klub mama u četvrtak 12.5. u 19h, tamo ćemo biti Jimbo i ja, idemo nešto popit ili pregrist, molim vas dođite! U petak i subotu će Jimbo vjerojatno biti u Beogradu, tako da bi ovo mogla biti jedina prilika...

srijeda 11.5.

Dolazi i dolazi k sebi

četvrtak 12.5.

12:00 Novinarski dom, Perkovčeva 2: predavanje Emergentna zajednica Wikipedije
19:00 Multimedijalni institut (klub mama), Preradovićeva 18: sastanak s Hr Wikipediancima

petak 13.5.

Popodne u Beogadu, vidjenje sa srpskim Vikipedijancima i IT zajednicom

subota, 14.5.

11:00 predavanje na Filozofskom fakultetu.
14:00 ili 14:30 konferencija za stampu i okrugli sto (detalji uskoro)
slobodne aktivnosti, u kasno popodne polazak za Zagreb

nedjelja 15.5.

9:10 polijeće nazad ...

Za pitanja i informacije molim posjetite moj talk ili me mailajte na miran-na-mi2-točka-hr.

-- Miranche 15:59, 6 May 2005 (CEST)

(riješeno) Opet slastičarnice u Zagrebu[uredi kôd]

Opet je neki maloumnik uvrstio u ovo, što pretendira da bude enciklopedija, članak o nekakvim slastičarnicama u Zagrebu. Što je slijedeće na redu? Članak o mesnicama u Rijeci, o birtijama s pevaljkama u Babinoj Gredi, o kladionicama ili raznim rupčagama u Splitu???

Ja bih, ako može, da napiše nešto i o cijenama na tržnici (pijaci) u Hrkanovcima.

Uređivači, brišite to smeće!!!

Dragi moj anonimni korisniče, ja sam taj maloumnik, a ujedno sam i uređivač. Što ćeš sad? Ali bez obzira na ovog neuljudnog čovjeka, zanima me što misle ostali. Ovdje je članak: Slastičarnice u Zagrebu. Mislite li da takvim člancima nema mjesta u Wikipediji? Uvrstio sam ga jer smatram da je informativan i koristan, a netko drugi je upisao i Vinceka. To valjda znači da stvar ima smisla. Što vi kažete? --Zmaj 09:59, 19 May 2005 (CEST)
Oprosti, ali moram priznati da niti meni na prvi pogled baš ne djeluje kao materijal kakav bih očekivao na enciklopediji. :) Naročito opisi zeljanica i koliko ljudi mogu nahraniti. :)) Pazi, ne kažem da ne treba biti i kakav članak tog tipa koji bi predstavljao dio kulinarske kulture, ali ovo će posjetiteljima članka ličiti na smiješnu reklamu. Kako Wikipedija ne služi za reklamiranje, možda bi se moglo staviti ozbiljan članak isključivo o umijećima domaćeg kulinarstva čime se predstavljamo kao narod, te vanjske poveznice poput Turizam i putovanja-Ugostiteljstvo-Zagreb-Slastičarne. Time se ovdje ne bi isticalo nikoga određenog, ne bi izgledalo kao reklama, a služilo bi svrsi: turističkom informiranju (ukoliko netko zaista na Wikipediji traži što će pojesti na izletu, umjesto na specijaliziranim stranicama?). Jasno, ovo vrijedi za sve ugostiteljske objekte: ništa poimence, osim možda ako se radi o važnom kulturnom detalju u vezi tog mjesta. Pozdrav! Krešimir Ižaković 11:46, 19 May 2005 (CEST)

Štovani Zmaje, oprosti, nisam želio biti neuljudan, iako sam možda takav ispao, da se predstavim, ja sam Green, pišem uglavnom članke o sportu, atletici, o Olimpijskim igrama i najvećim sportskim veličinama, te ponešto o povijesti (Popis faraona, Rimskih careva, biografije Ramsesa II, Tuthmosisa, Hatshepsut, Tutankhamona, i još nekih, nije sad sve ni bitno, su, naravno uvjetno rečeno, "moje" i tako...). Volim prenijeti svoje znanje iz tih domena, koje nije malo, ali želim naučiti ono što ne znam, a realno - ne znam ništa ("znam da ništa ne znam"). Baš zato sam oduševljen projektom Wikipedije gdje ljudi razmjenjuju znanja i oduševljen sam kad pročitam i saznam nešto novo. Vjerujem da si i ti znalac i da možeš doprinijeti ovom projektu nekim interesantnim temama. Ali - "Slastičarnice u Zagrebu"... Hmmm? Kao što reče i Krešimir, smatram da toj temi ovdje doista nije mjesto, jer gdje bi stigli kada bi izbacivali slične članke, tipa: kafići u Sinju (tamo ih je "tonu"), diskači u Opatiji... Trivijalno i prizemno, do zla Boga. Kazališta u Zagrebu, muzeji u Puli, crkve u Dubrovniku - to da; ali slastičarnice... Naljutit će nam se mesari, pitat će pekari da bi oni nešto o pekarama u Zg ili Ri, ugostitelji bi da pišemo nešto o restoranima sa dobrom janjetinom (ili ribom), a ja bih za sada najradije da netko napiše biografiju, recimo, Marije Curie ili velikog (najvećeg) bizantskog vojskovođe Belizara.

Ili se možda varam, možda projektu Wikipedije donira novac Albanski lobi? Ako je tako - molim, 'ajmo nešto i o zlatarnama u ... Osijeku.

Ipak bih ja radije o Belizaru.

Pozdrav, Green


Krešo i Green, hvala na komentarima. Uvjerili ste me, slastičarnicama nije mjesto u Wikipediji. Mučila me pomisao na njihovo brisanje, ali danas sam malo prošvrljao i otkrio gdje će naći svoje mjesto jednoga dana: na Wikitravelu. Dotle će čekati na mojem kompjuteru. --Zmaj 16:01, 20 May 2005 (CEST)
Eto, odlično. Nisam imao pojma da postoji i Wikitravel. :o) Pozdrav svima, odoh na godišnji, pa me vjerojatno neće biti jedno tjedan dana. Krešimir Ižaković 16:38, 20 May 2005 (CEST)

Potpisivanje članka[uredi kôd]

Pozdrav svima,

Budući da sam nov, zanima me dali je dozvoljeno potpisivanje na kraju članka kojeg objavimo? --Smiley 13:58, 21 May 2005 (CEST)

Hvala

Ne. Autorstvo se vidi iz opcije "stare izmjene" (usput-ne najbolji naziv). Mir Harven 22:31, 19 May 2005 (CEST)

Izbori za upravitelje[uredi kôd]

Mislim da se ovo ne odnosi ni na koga na hrvatskoj Wikipediji, ali prevodim za svaki slučaj. --Zmaj

Dobar dan!

Počeli su izbori za upravitelje (stewards) na stranici m:Stewards/elections 2005. Svatko može glasovati, pod uvjetom da je registriran na metawikiju s poveznicom na barem jednu korisničku stranicu, u projektu gdje urednik surađuje, s barem 3 mjeseca suradnje na projektu. Upravitelji mogu davati prava operatera (sysop) za projekte gdje nema lokalnih birokrata. Svakako glasujte! Yann 22:49, 19 May 2005 (CEST)

ispravci[uredi kôd]

zanima na koji je način riješena moguća situacija u kojoj netko namjerno u članku iznosi leži ili neistine? mislim, s obzirom da bilo tko može uređivati ove tekstove, nema smisla se stalno prepucavat s nekim tvrdoglavcem.

Tvoje pitanje je vrlo teško. Nešto što tebi izgleda kao laž možda je istina. Ako imaš dokaze da je tuđa izjava laž, te postoji makar i tračak sumnje da čovjek nije dovoljno informiran, trebaš argumentirano objasniti pravo stanje stvari. Uvijek, uvijek se treba pokušati dogovoriti. O toj se temi može jako dugo razgovarati, ali upravo prevodim stranicu o nepristranom gledištu, koja bi trebala pomoći. Ali pretpostavimo da netko stavi očiglednu neistinu, na primjer, da napiše "Mjesec je napravljen od sira" na stranici za Mjesec. To na engleskom ima svoju stranicu (Wikipedia:Patent nonsense), gdje se objašnjavaju načini kako to riješiti. --Zmaj 08:50, 23 May 2005 (CEST)
Takvu situaciju je moguće riješiti na više načina, ovisno o slučaju. Jedno rješenje je blokiranje korisnika, na 24 sata ili više, ako se radi o prijeporu između registriranih korisnika. Moguće je blokirati i IP adresu, no ukoliko se radi o dial-up pristupu, od toga i nema neke veće koristi. No trik je u tome što običan korisnik wikipedije ne može TRAJNO obrisati neki članak, tako da je lako vratiti neku prijašnju varijantu. Ukoliko se razvije "edit war" (događalo se na en. wikipediji, na hrvatskoj još nije), moguće je i stranicu zaštiti od mijenjanja (to čine administratori). SpeedyGonsales 08:58, 23 May 2005 (CEST)

Članak u Novom listu...[uredi kôd]

... o Jimbovoj posjeti i predavanju: linkić.

Miranche 14:56, 29 May 2005 (CEST)

Meni je potrebna bilo kakva pomoc!Tema je Pravo coveka na zdravu zivotnu sredinu,pa ukoliko netko zna bilo sta o ovome naka mi napise nesto!!!!!!!

Živi zdravo, ne puši, ne drogiraj se, uči, ne podmeći požare u parkovima, ne pucaj zoljom po trgovinama...eto,toliko. Mir Harven 00:58, 30 May 2005 (CEST)

(riješeno) Vojne operacije[uredi kôd]

Budući da ima tih vojnih operacija, primijetio sam da nije usuglašeno pisanje (ili- ja bar nisam vidio). Npr. imamo Operacija "Oluja", no, ja sam napisao Operacija Maslenica. Da to riješimo. Hoćemo li pisati Operacija, pa ime operacije u navodnicima ? Npr. Operacija "Južni potez" ? Ima toga za budućnost, pa da se usuglasi. Ako da- onda bi dobro bilo preimenovati Maslenicu u Operacija "Maslenica" (sada je Operacija Maslenica).Mir Harven 20:03, 1 Jun 2005 (CEST)

Predlažem da ne bude navodnika i da operacija počinje malim slovom, dakle: operacija Maslenica. --Zmaj 08:30, 2 Jun 2005 (CEST)
Slažem se. Navodnici su nepotrebni. Piše se malim slovom, ali sustav svakom novom članku ionako daje veliko početno slovo. Krešimir Ižaković 10:07, 2 Jun 2005 (CEST)
Hm...OK. Ovako, dakle: Operacija je velika u naslovu ionako, a ime (Južni potez, Maestral, Oluja) je bez navodnika, ali s velikim početnim slovom. U tekstu je, npr. operacija Oluja. U naslovu je Operacija Oluja. Onda- još samo preurediti Oluju (maknuti navodnike) i neke još naslove (naravno, kasnije ćemo dodati i ostali materijal). Mir Harven 10:41, 2 Jun 2005 (CEST)

Enciklopedija net[uredi kôd]

Ako čovjek pogleda http://enciklopedija.net, lako se vidi da su to članci iz hr wiki, ali starija verzija. Ima li načina, budući da yahoo ili google izbacuju pri potrazi te članke, da se u toj enciklopediji pojavljuju noviji, a ne ovi stari koje smo promijenili ? Mir Harven 20:38, 4 Jun 2005 (CEST)

To se radi na osnovu MySQL dumpa. I pitanje je koliko su ti tamo azurni, mada sve to zavisi od azurnosti na Vikipediji. Teorijski se baza baca jednom mesecno, ali je prakticno to problematicno koliko ce biti cesto. --millosh (razgovor (sr:)) 08:10, 8 Jun 2005 (CEST)

Domeni vikipedija.org i vikipemedija.org[uredi kôd]

Uzeo sam te domene i oni mogu sluziti za: (1) redirekciju na Vikipedije u cijim se jezicima na taj nacin pise Wikipedia (vikipedija.org); (2) za rad doticnih lokalnih ogranaka (vikimedija.org); i (3) za elektronske adrese. Ako ste zainteresovani, ostavite mi poruku na mojoj strani za razgovor na sr:. (Moze i neko od vas otvarati naloge; npr. Joy.) --millosh (razgovor (sr:)) 08:16, 8 Jun 2005 (CEST)

Naravno da mi je jasno da ne pisete tako Wikipedia, ali, stajaznam, mozda cete biti zainteresovani :) --millosh (razgovor (sr:)) 08:16, 8 Jun 2005 (CEST)

Hrvatska abeceda problem[uredi kôd]

zdravo! koristim IE pretrazivac i imam problema sa hrvatskom abecedom; ne mogu pisati domaca slova s kvacicama :) sto moram napraviti da bih otklonio taj nedostatak?

hvala


Problem je vjerojatno u operacijskom sustavu, a ne u IE: moraš namjestiti postavke u Control Panel → Regional and Language Options. Ako nije to, onda ćemo vidjeti dalje. Krešimir Ižaković 09:44, 14 Jun 2005 (CEST)
IE na starijim operacijskim sustavima ima problema s našim slovima kada je html stranica prikazana kao utf-8 (softver wikipedije servira - http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" ), dok nisam nikad naišao na nikakve probleme koristeći Firefox na raznim OS-ovima. SpeedyGonsales 13:05, 16 July 2005 (CEST)

Moze li neko da sredi hrvatski interfejs...[uredi kôd]

... na hrvatskoj Anarhopediji? Bio bih mu/joj vrlo zahvalan, posto tamo spamuju zato sto je interfejs na engleskom (jer vi niste uploadovali language fajl). --millosh (razgovor (sr:)) 14:16, 17 Jun 2005 (CEST)

HR sucelje za MediaWiki[uredi kôd]

Ciao svima, postavljam jedan MediaWiki site na hrvatskom pa me zanima imamo li negdje ispravljene + konfiguracijske fileove za hrvatsko sucelje ("moj razgovor", "uredi", "Portal zajednice" itd). Puno hvala!

Miranche 01:45, 19 Jun 2005 (CEST)

Mirane, nema toga. I ja imam isti problem na hrvatskoj Anarhopediji. Treba to rucno uneti. Mozes otici na Special:Allmessages, pa pogledati sve poruke. Bilo bi dobro da mi posaljes mysqldump te tabele, kako bih mogao da ga implementiram na Anarhopediji. --millosh (razgovor (sr:)) 09:31, 19 Jun 2005 (CEST)
Hm. Idem da trazim mysqldump sa Vikipedije. --millosh (razgovor (sr:)) 09:32, 19 Jun 2005 (CEST)
Hm, hm, hm. Kao, trebalo bi da znam kako MediaWiki funkcionise. Dakle, evo strane koju treba kopirati u languages/LanguageHr.php: http://hr.wikipedia.org/w/index.php?title=Special:Allmessages&ot=php --millosh (razgovor (sr:)) 20:17, 19 Jun 2005 (CEST)


Na LanguageHr.php na meti se nalazi djelomično prevedeno sučelje, tako da nije nužno počinjati od nule + malo copy-paste sa odgovarajućeg mjesta (gore navedenog) i to je to. SpeedyGonsales 19:52, 20 Jun 2005 (CEST)

Potrebna pomoc Makedoncima na glasanju[uredi kôd]

Na strani http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Macedonian_Slavs Grci hoce da nametnu da se Makedonci zovu "Makedonski Sloveni". Pozivam da se prikljucite glasanju u korist Makedonaca. Mislim, to sto Grci rade je stvarno nisko politicarenje. --millosh (razgovor (sr:)) 00:26, 21 Jun 2005 (CEST)

Great Rift Valley[uredi kôd]

Postoji li ustaljeni hrvatski naziv za 'Great Rift Valley' u istočnoj Africi? Elephantus 18:14, 25 Jun 2005 (CEST)

Definitivno postoji, samo se trenutno ne mogu sjetiti kako je točno glasio. Velika rasjedna zona, velika rasjedna dolina ili nešto slično. Gledam u neke domaće jeftiniš-atlase i pišu imena par geoloških i tektonskih oblika, ali naravno ne svi. Kad se sjetim ili nađem, javit ću. Pozdrav! Krešimir Ižaković 15:55, 28 Jun 2005 (CEST)

Ikavska varijanta na hrvatskoj Vikipediji[uredi kôd]

Sad shvatih da primena softvera koji treba da se implementira na srpskoj Vikipediji, moze da se primeni i na hrvatskoj. Jeste li zainteresovani da imatei ikavsku varijantu hrvatske Vikipedije? (Sto se softvera tice, u pitanju je prosirenje MediaWiki softvera.) --millosh (razgovor (sr:)) 15:36, 28 Jun 2005 (CEST)

Stara Grčka ili antička Grčka?[uredi kôd]

Sad sam primijetio da je članak stara Grčka preusmjeren na antička Grčka. Možda riječ antička zvuči "pametnije", ali mislim da bi stara trebala biti glavna, s obzirom da kažemo starogrčki a ne antičkogrčki. Ipak, nisam siguran, zato me zanima što misle drugi. --Zmaj 16:18, 28 Jun 2005 (CEST)

to sam ja prebacila jer je pod antička grčka više pisalo a pod stara skoro ništa. a mi u školi kad smo učili iz likovnog bilo je antička grčka. pa onda.. štojaznam.. : houpi 16:24, 28 Jun 2005 (CEST)
Ovako: slijedit ću opće pravilo da je bolje staviti hrvatsku a ne stranu riječ, pa ću premjestiti sve na stara Grčka. Inače, Houpi, lijepo je što si s nama i što si tako marljiva. Samo naprijed! --Zmaj 08:50, 29 Jun 2005 (CEST)

Wikipedia na srpskohrvatskom jeziku[uredi kôd]

Pre nekoliko dana ponovo je otvorena Vikipedija na srpskohrvatskom jeziku. Ovim obaveštenjem hteo bi sve zainteresovane da pozovem da uređuju tu Vikipediju. Kako Miloš kaže, do avgusta bi trebao da se implementira softver koji bi sve članke sa bs: sr: i hr: Vikipedija premestio na sh: Vikipediju. Tu postoje i neka nerešena pitanja koja valja rešiti kako bi Vikipedija na srpskohrvatskom jeziku nesmetano radila, odnosno kako ne bi bila ograničena od uređivanja. Zbog toga ne ni bilo loše da neko ko je više upućen u implamentaciju ovog softvera objasni kako će sve funkcionisati zbog onih koji su eventualno zainteresovani uređivati sh: Vikipediju. --Pokrajac 13:53, 30 Jun 2005 (CEST)

Misliš da bi ljudi to prihvatili? Ja naravno bih, ali iz iskustva znam da ljudi nisu kao ja i ti... Meni je hrvatski i srpski praktički isti jezik, ali mnogima baš nije. Nekako mi se čini da zbog općeg forsiranja tih razlika sh:Vikipedija neće uspijeti (tj. neće biti redovito uređivana) --Mislav 17:23, 1 Jul 2005 (CEST)


Od Vardara pa do Triglava, od Djerdapa pa do Jadranaaaaa.... sh Wikipedija bi trebala biti po pravilu sh-hs Wikipedija. Koju ce te gramatiku koristiti, ili zbrda zdola. Neka vam virutualne SFRJ, srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski je nestao i nema nikakve podrske.

Hehehe... Pravilno je napisati "sh-hs-his-sih", ali, jebiga :) Ma, neki ljudi vole po politickoj osnovi da se bave time. Licno podrzavam da se otvori mogucnost da ljudi rade zajedno na projektu ako zele... Ipak, kako je zapoceto, to ce biti samo jos jedna frakcija na ovim virtuelnim prostorima. Sumnjam da ce se ici ka postovanju razlika; pre je slucaj da ce se pokusati neka nova virtuelna unitarizacija... Po mojoj proceni, vise ce saradnje biti izmedju hrvatske i srpske Vikipedije nego izmedju te dve sa srpskohrvatskom. --millosh (razgovor (sr:)) 3 July 2005 23:21 (CEST)

Netko nema veze sa životom... Pa kako oni misle spajati nespojivo? Radi tih s-h bedastoća, hrvatska wikipedija i "zaostaje" za srpskom po broju članaka, jer mi Hrvati nismo htili doprinositi na "srpsko-hrvatskom". Projekt će izgoriti. Ne vjerujem da će biti doprinosa. Valjda su se prepali činjenice da broj članaka na hrvatskom i srpskom će pristignuti neke "veće" jezike, pa bi moglo ispasti da se, "tamo neki Balkanci" mogu kulturno i civilizacijski nositi sa njima. Millosh je tu u pravu kad tvrdi da će biti više suradnja između hrvatske i srpske Wikipedije, nego tih dviju sa "srpskohrvatskom". Suradnja između Hrvata i Srba je veća kad nam priznaju biti ono što jesmo. Čim nas ne stavljaju nas na silu skupa, surađivamo, doprinosimo, poštivamo jedni druge i odbacivamo ekstremističke "pacijente". Usput, kad ih je volja spajati, što ne spoje dansku, švedsku i dvije norveške wikipedije? Svi se govornici tih jezika međusobno dobro razumiju. Ili neka spoje engleski i "jednostavni engleski".--Kubura, 05.srpnja 2005.

Molim sada malo vise odziva; nepismeni naziv za jezike u interwikijima[uredi kôd]

Dakle, sticajem okolnosti, kada sam video da Pokrajac hoce da interwiki za sh: napise pocetnim velikim slovom, ustanovio sam da i interwikiji za hr:, sr: i bs: ne valjaju. Tamo treba pisati malim pocetnim slovom. Pitanje je: Da li da trazim i za vas ili mislite da treba ovako da ostane? Napominjem da je to nepismeno po svim sh, hr i sr pravopisima ovog i proslog veka (za bs pravopise ne znam). --millosh (razgovor (sr:)) 01:26, 2 Jul 2005 (CEST)

Mislim da je predmet toliko pase da nema smisla raspravljati o nijansama. Kao da se ide popravljati zube mrtvacu. Mir Harven 23:18, 2 Jul 2005 (CEST)
Pa i nije... To se vidi lepo na primeru "Српски / Srpski". Iako se to imenovanja hrvatskog ne tice eksplicitno, ocigledno je da nije u pitanju naslov, vec jednostavna veza koja treba da bude napisana malim pocetnim slovom. Jer, uopste mi se ne cini da treba pisati "Српски / srpski"... Pitanje je samo da li se slazete da to trazim o jednom trosku ili se ne slazete sa tim? (Moj stav je da ako se nesto moze uglancati, to i treba uglancati :) ) --millosh (razgovor (sr:)) 3 July 2005 23:14 (CEST)
Mislim da to ne bi trebalo mijenjati (ni za srpski) jer bi gulaš velikih i malih slova narušio izgled sidebara. Skoro svi slavenski jezici i neki neslavenski (mađarski i talijanski npr.) strogo po pravopisu pišu naziv jezika malim početnim slovom pa su opet svi lijepo poredani među interwiki linkovima s velikim slovom. Shvati to kao male naslove. Elephantus 3 July 2005 23:50 (CEST)
To bi objasnjenje vrijedilo da nema istovremeno i kineskih, japanskih i sličnih nelatiničnih natpisa - kako opravdati velika slova sortiranjem cijelog seta ako mi uopće nemamo pravila za sortiranje značajnog dijela tog seta? --Joy 7 July 2005 16:16 (CEST)
Eheh, to sam i ja tražio developere svojevremeno na mailing listi, ali mi nisu dali za pravo. Za hrvatski jest malo lakši problem jer samo pise "Hrvatski" tako da se to može shvatiti kao naslov pa nije pravopisna pogreška, ali s obzirom da znamo da je to tako napravljeno po defaultu i bez obzira na pravopis, ide mi na živce. --Joy 7 July 2005 16:16 (CEST)
Hm. Ispis norveskog potvrdjuje tvoj stav da je u pitanju naslov ("Norsk (bokmal)" ili kakogod vec tacno). Znaci, trebalo bi "Српски / srpski" (dok bi ostalo bilo po starom). Hmmmm... Bas cu da porazgovaram o celoj toj prici sa ljudima na listi (Wikipedia-l), pa cu javiti za neko vreme sta su oni odgovorili. --millosh (razgovor (sr:)) 5 July 2005 08:09 (CEST)

Dakle, definitivno je nepismeno. I Italijani hoce pocetno malo slovo. Poslao sam pitanje na mailing listu i dobio sam pozitivan odgovor. Znaci, pitanje je samo da li se bas ne slazete sa tim ili smatrate da je to u redu. Do sada: Mira je briga, Joy hoce, Elephantus nece zato sto smatra da su u pitanju naslovi (ali, ocigledno nisu). --millosh (razgovor (sr:)) 06:47, 13 July 2005 (CEST)

Moj je stav da hrvatski treba prijeći na malo slovo tek onda kad prijeđe i veći broj drugih Wikipedija (ne samo srpska). Jednostavno - veliko slovo u svim pismima koja imaju velika i mala slova služi isticanju. Ne bih volio da hrvatski bude neistaknut u listi većeg broja drugih jezika. Koliko vidim, sa mnom se u osnovi slaže i Sabine Cretella koja je odgovorila u threadu na wikipedia-l:
"We talked about this time ago - and then we also said that if all are capitalised Italian of course can be capitalised as it is then part of a list where ALL interwikilinks are capitalised. ..." --Elephantus 09:59, 13 July 2005 (CEST)

Pogledaj stranice Kafice na spisku Vikipedija koje sam dao na listi. Ceski, svedski i bugarski se dodaju spisku. Verovatno obe varijante norveskog, ruski itd. (Sabine je za ovo, cim postoji volja kod drugih.) Takodje, Sabine kaze da sicilijanski i furlanski treba pisati malim pocetnim slovom. To je, naravno, tek pocetan spisak... Verujem, onda, da se i ti slazes da hrvatski treba pisati malim pocetnim slovom. --millosh (razgovor (sr:)) 11:16, 13 July 2005 (CEST)

Ako su braća Poljaci za, onda OK. --Elephantus 15:57, 13 July 2005 (CEST)

Izgleda da su Poljaci za :) Kakogod, nastavak price je na m:Capital and small letters for interwiki. Upravo dodajem svu relevantnu pricu, a obradio sam stav zajednice sa hr:. --millosh (razgovor (sr:)) 18:41, 13 July 2005 (CEST)

Ekstrasolarni planeti, egzoplaneti ili nešto treće?[uredi kôd]

Pitanje je sa Talk:Planet (pogledati i tamo). U članku planet je pomalo nezgrapan naslov "Vansolarni planeti". Radi se o planetima izvan sunčevog sustava. I dok za objekte izvan Zemlje koristimo pridjev "izvanzemaljski", što je ispravno hrvatski u ovakvom slučaju? Donekle se udomaćio izraz "egzoplaneti". Jezikoslovci...? Pozdrav, Krešimir Ižaković 15:54, 13 July 2005 (CEST)

Google:
1,940 for egzoplaneti
8 for for vansolarni
Ja bih koristio oba, radije bih koristio vansolarni jer objašnjava da su van solarnog sistema. Egzoplaneti znači vanjski planeti, pa prema tome kad bi vanzemaljac pričao o egzoplanetima onda bi oni pričali o planetima koji su van svojeg sistema, i mi bi pričali o planetima koji su van našeg sistema pa eto ti problema. Nisam jezikoslovac, možda dalje od toga ali vansolarni daje malo više podataka. Vodomar 16:03, 13 July 2005 (CEST)
Kao što je vunbacitelj naziv u slengu za izbacivača (iliti vratara/zaštitara), tako je "hrvatska" inačica egzoplaneta izvansolarni planet (može i planeti izvan Sunčevog sustava, ako to kontekst dozvoljava). A sve dok nas ne posjete alieni :-), možemo ih mirne duše zvati i egzoplaneti. SpeedyGonsales 13:05, 16 July 2005 (CEST)
Dobro, ni ja se baš ne bih sada osvrtao na aliene. :o) Na kraju krajeva, uvijek ih možemo pitati za mišljenje na alien.wikipedia.org ;o))) Nego, svejedno mi se čini da još nismo do kraja riješili dvojbu. Ostavljamo za kasnije ili...? Pozdrav! Krešimir Ižaković 09:09, 19 July 2005 (CEST)
Ne znam oce li vam zvucat malo blesavo, al sta kazete da se ono teksta prebaci u clanak Planeti izvan Sunčevog sustava, te da se stavi REDIRECTi sa stranica egzoplaneti, ekstrasolarni planeti, vansolarni planeti i izvansolarni planeti (jesam stagod izostavio? ;). Na taj nacin ih svatko moze linkat kako hoce :)). Je li to protiv nekih pravila? --Ante Perkovic 09:53, 19 July 2005 (CEST)
Dobar prijedlog, učinjeno. SpeedyGonsales 10:30, 19 July 2005 (CEST)
Može! Istina, nadao sam se da ćemo postaviti standard, ali dobro je i ovako. ;o) Krešimir Ižaković 10:48, 19 July 2005 (CEST)


Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!