Wikipedija:Objašnjenje za isticanje Hrvatske

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Hrvatsko izdanje Wikipedije je tek na početku. Na glavnoj strani, uz uobičajene kategorije, koje postoje u engleskoj i većini drugih Wikipedija,stavio sam još jednu kategoriju koja posebno ističe Hrvatsku i Hrvate.

Tu kategoriju nisam postavio jer mislim da se Hrvatska i Hrvati posebno trebaju isticati u jednoj općoj enciklopediji. Ali kako je hrvatsko izdanje Wikipedije tek na početku, a hrvatski jezik se rijetko uči kao drugi jezik, tako su obično svi, koji znaju hrvatski, na neki način vezani za Hrvatsku i hrvatski narod.

Tako, da postignemo brži rast, stavljena je ta tema na glavnu stranicu. Nije tamo stavljena iz bilo kakvih nacionalističkih razloga.

Vjerojatno će, jer je Hrvatska mala država, hrvatsko izdanje Wikipedije ostati jedina slobodna encikopedija na hrvatskom jeziku, i jedna od nekoliko hrvatskih općih enciklopedija, pa je isticanje ove teme nešto prirodno.

Ako mislite drukčije o ovoj temi, izvolite diskutirati na ovome mjestu, jednostavno editirajte ovu stranu i napišite što mislite. Namjera je da se ubrza kvalitativni rast sadržaja, i ništa drugo.

--denny vrandecic 00:54, 14 Sep 2003 (CEST)

P.S.: oprostite, što ne znam bolje hrvatski. Ako netko želi ispraviti moj tekst, bio bih jako zahvalan.

Isto vrijedi i za ostale narode, a posebno za nas malo manje :-). Dobra ti je to poanta i zamisao, svakako! Slično sam ja danas uradio na slovenačkoj glavnoj stranici. To bi mogao postati i standard za sve wikipedije naokolo. Unapred se izvinjavam za moj loš hrvatski (koji je u biti s-h). I na kraju sve čestitke za lijep oblik hrvatske wikipedije, koji je sigurno zanimljiv i za strance sa malo znanja glavnog jezika iz bivše SFRJ. Irena, ove redove možeš isto tako ispraviti, jer apsolutno sve riječi nisu ispravne i na mjestu ... (Lep pozdrav) XJam

Sve je u redu, najvažnije su dobre namjere. Mislim da je potrebno izgraditi Wiki na hrvatskom, i to poglavito one stranice koje se tiču same Hrvatske (a i Hrvata općenito, jer živimo i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Austriji i dr.). Ne bih rekao da su tekstovi o "stranim temama" (npr. o termodinamici, japanskom jeziku ili tibetskom budizmu) prioritet. Ja ću prvo stavljati vanjske poveznice/linkove na već postojeće stranice, a tijekom vremena će biti dopisivan i novi materijal.

Mir Harven (mharven@softhome.net)

Što naravno ne znači, da se ne smije pisati tekst o termodinamici, japanskom jeziku i budizmu - samo, da ćemo već i na glavnoj, ulaznoj strani imati vise linkova na hrvatske teme nego na druge, jer mislim, da ćemo tako lakše naći interesa. --denny vrandecic 20:25, 15 Sep 2003 (CEST)Bila sam toliko slobodna pa sam se prihvatila ispravka gornjeg teksta. Nije mi bila namjera nikoga time uvrijediti i nadam se da je smisao ostao onakav kakvog je autor zamislio. Da budem iskrena, ovo je trebala biti vježba za neke buduće tekstove koje namjeravam unijeti u Wikipediu. Do sljedećeg susreta na ovim stranicama.

Irena (irencica@net.hr)

Puno hvala! Naućit ću Hrvatski. Čitam sve ispravke. :) --denny vrandečić 20:44, 18 Feb 2004 (CET)

Potpuno pozdravljam osnovnu nameru i potpuno se slažem sa njom, i ja lično, mada nisam hrvat i ne znam najbolje hrvatski književni jezik, iako sam ga učio u osnovnoj školi (znate ono može talas, može val/može blato, može kal/može hleb,/al' i kruh...), želim da doprinesem wikipediji na hrvatskom, kao što to činim i sa onom na srpskom jeziku. Najviše me interesuje klasična muzika, pa sam zato i ono što znam o hrvatskim kompozitorima i muzičkim delima napisao, a vi ćete biti dovoljno dobri da sredite te moje članke i ispravite moje pogreške. S nadom da će te i vi pisati o vašim (mada oni pripadaju svima) kompozitorima i delima, puno vas pozdravljam.

Ivan Svirčević, Novi Sad

Hvala ti puno, Ivane! --denny vrandečić 20:44, 18 Feb 2004 (CET)

Malo sam ispravio par gramatičkih pogrešaka na ovoj stranici. Sve je ostalo isto.

Damirux