Wikipedija:Praćene stranice

Izvor: Wikipedija
Primjer popisa praćenja

Popis praćenja je stranica koja omogućuje prijavljenom suradniku "praćenje" stranica i automatsko stvaranje popisa nedavnih promjena napravljenih na tim stranicama, te njihovim stranicama za razgovor. Ovime možete pratiti izmjene na stranicama koje ste stvorili ili za koje ste na bilo koji drugi način zainteresirani.

Utjecaj praćenja stranice[uredi kôd]

Kada pratite stranicu, nedavne izmjene načinjene na toj stranici bit će prikazane na vašem popisu praćenja (Posebno:Praćene stranice), kao i izmjene načinjene na njihovim stranicama za razgovor. Radnje na praćenim stranicama, kao što su premještanje, stvaranje, brisanje i zaštićivanje, također će biti prikazane na popisu praćenja.

Privatnost[uredi kôd]

Niti jedan suradnik, uključujući administratore, ne može vidjeti koje stranice pratite, niti tko sve prati određenu stranicu. Ni javno dostupne Wikipedijine baze podataka ne sadrže takve informacije. Samo razvijatelji koji imaju pristup poslužiteljima na kojima se nalazi Wikipedijina baza podataka mogli bi pridobiti ovu informaciju.

Obavijest putem e-pošte[uredi kôd]

Praćenje stranice omogućuje vam primanje obavijesti na vašu e-poštu kada su učinjene izmjene na toj stranici. Kako biste uključili ovu mogućnost, u postavkama uključite opciju "Pošalji mi e-mail kod izmjene stranice u popisu praćenja".

RSS[uredi kôd]

Vlasitit popis praćenja možete pratiti i pomoću RSS-a.

Upravljanje praćenim stranicama[uredi kôd]

Ovaj snimak zaslona prikazuje stranicu koja nije praćena. Pritiskom na ikonu zvijezde stranica će biti dodana na popis praćenja.
Ovaj snimak zaslona prikazuje stranicu koja je praćena. Pritiskom na ikonu zvijezde stranica će biti uklonjena s popis praćenja.

Postoje 4 načina kako upravljati popisom stranica koje pratite:

  1. Kartica na vrhu stranice: Kada gledate stranicu, pritisnite ikonu zvijezde između kartice "Vidi stare izmjene" i tražilice na vrhu stranice da biste dodali ili uklonili stranicu iz popisa praćenja. Ikona zvijezde dostupna je u zadanom izgledu (tzv. skinu) web stranice, dok se u drugim izgledima na mjestu te ikone nalazi kartica "prati" ili "prestani pratiti", ovisno o trenutnom statusu praćenja.
    • Praćenje stranica koje ne postoje: Možete pratiti i stranice koje trenutno ne postoje. Idite na URL stranice koja ne postoji, a koju želite pratiti (bilo izravnim unosom URL-a ili pritiskom na "slomljenu" poveznicu), zatim pritisnite (ili, ovisno o izgledu, karticu "prati").
  2. Opcija na dnu okvira za uređivanje stranice: Tijekom uređivanja stranice, označite ili odznačite opciju "Prati ovu stranicu" koja se nalazi ispod okvira za unos sažetka.
  3. Uređivanje cjelokupnog popisa praćenja: Kako biste uredili vlastiti popis praćenih stranica, otvorite ga (nalazi se ovdje), zatim na vrhu te stranice pritisnite na "Pregled i uređivanje praćenih stranica" ili "Uređivanje praćenih stranica u okviru za uređivanje". Prva opcija vodi vas do stranice Posebno:EditWatchlist gdje su sve praćene stranice popisane uz okvir za označavanje uz svaku stavku. Odznačavanjem okvira kraj određenih stranica uklanjate ih iz svog popisa praćenja (promjene su spremljene nakon što pritisnete na "Ukloni stranice" na dnu stranice). Druga opcija vodi vas do stranice Posebno:EditWatchlist/raw gdje se sve praćene stranice nalaze u okviru za uređivanje. Stranice su poredane prema imenskom prostoru u kojem se nalaze, a zatim abecednim redom. U jednom retku nalazi se po jedna praćena stranica, a uklanjanjem retka sa stranicom ta stranica se uklanja s popisa praćenja. Nakon uređivanja popisa potrebno je pritisnuti na "Snimi promjene".
  4. Dodatak "Navigacijski prozorčići": Ako ste u postavkama aktivirali dodatak "Navigacijski prozorčići", možete ga koristiti za dodavanje ili uklanjanje stranica s popisa praćenja bez otvaranja određene stranice.

Ako ste u kartici "Praćene stranice" u postavkama označili opciju "Dodaj svaku stranicu koju uredim na moj popis praćenja", opcija "Prati ovu stranicu" automatski će biti označena kod svakog uređivanja stranica. Slične opcije su "Dodaj sve stranice koje premjestim na popis praćenja", "Dodaj stranice koje sam stvorio na moj popis praćenja", "Dodaj datoteke koje postavim na moj popis praćenja" i, za administratore, "Dodaj stranice koje izbrišem na moj popis praćenja".

Potrebno je navesti da:

  • nitko ne posjeduje ni jedan članak. Time se ne zahtjeva ni od koga da prati izmjene drugih suradnika na stranicama koje je stvorio ili uredio.
  • stranice za razgovor nisu navedene na popisu praćenja, ali su automatski praćene kada se prate njihove glavne stranice.
  • kao rezultat premještanja stranica mogu se pojaviti dodatne stavke na popisu.

Ograničenja[uredi kôd]

  • Posebne stranice: Nije moguće pratiti automatski generirane stranice, kao što su Posebne stranice.
  • Kategorije: Praćenje kategorija pratit će izmjene učinjene na samoj stranici kategorije. Ako je u postavkama Popisa praćenja isključena opcija "Sakrij kategorizaciju stranica" ili ako je na popisu praćenja pod "Sakrij:" isključena opcija "page categorization", bit će prikazane i stranice koje su dodane ili uklonjene u praćene kategorije. Izmjene na podkategorijama i stranicama u kategorijama neće biti prikazane.
  • Umetnuti tekst: Kad praćena stranica sadrži umetke (kao što su predlošci), oblik stranice može se promijeniti kao rezultat izmjenjivanja umetnute stranice. Te izmjene neće biti prikazane u vašem popisu praćenja ako ne pratite i umetnute stranice.
  • Odlomci: Nije moguće pratiti samo određene odlomke unutar stranice.