Prijeđi na sadržaj

Wikipedija:Wikiprojekt neutralnost/upute recenzentima

Izvor: Wikipedija

Ovaj skup smjernica otvoren je za komentiranje. Ovo su smjernice recenzentima Wikiprojekta neutralnost.

Ako se nalazite na ovoj stranici, onda vas zanima recenzija članaka u sklopu projekta neutralnosti ili samo pregledavate wikipedijski sadržaj.

Da biste recenzirali članke u sklopu projekta, morate biti dobro upućeni u pravilo wikipedijske neutralne točke gledišta. Ovo je veoma bitno jer je sposobnost pisanja neutralnim stilom nuždan uvjet za recenzente na ovom projektu.

Otvaranje zahtjeva[uredi kôd]

Ako želite preuzeti neki zahtjev, morali biste prvo pogledati spornu stranicu i procijeniti svoju sposobnost da je iznova napišete neutralnim stilom. Ako mislite da to možete učiniti, premjestite je pod poglavlje Otvoreni zahtjevi, gdje je poslije možete zatvoriti. Ovo se provodi u administrativne svrhe jer omogućuje bolju organizaciju same stranice. Dodajte oznaku {{riješeno|'''prihvaćeno'''}} i svoj potpis.

Zahtjevi za provjeru NTG-a[uredi kôd]

Nakon što je zahtjev otvoren, možete otići na navedenu stranicu i sva pristrana poglavlja iznova napisati neutralnim stilom. Sav ostali pristrani sadržaj valjalo bi ukloniti ili učiniti neutralnim. Ako nakon razmatranja smatrate da ne možete u cijelosti obraditi zahtjev, zamijenite oznaku {{riješeno|'''prihvaćeno'''}} oznakom {{nije riješeno}} i u komentaru napišite zašto niste mogli dovršiti zahtjev. Zahtjev ostavite u poglavlju Otvoreni zahtjevi.

Zatvaranje zahtjeva[uredi kôd]

Ako ste zadovoljni neutralnošću članka, zahtjev zatvorite dodavanjem oznake {{riješeno}} i on će biti arhiviran nakon isteka roka od najmanje tjedan dana.

Odbijanje zahtjeva[uredi kôd]

Iako je djelokrug ovog projekta prilično širok, ono što njegovi sudionici NE smiju činiti jest osporavati postupak rješavanja. Svaki zahtjev koji se tiče stranice o kojoj postoji spor u tijeku ili koja je očito predmet rješavanja spora (tj. stranica je nestabilna, vodi se urednički rat itd.) valjalo bi uljudno proslijediti na drugi forum za raspravu.

Osim toga ovo nije projekt provjeravanja činjenica. Sudionici projekta ne pružaju vrela i svaki takav zahtjev, uključujući zahtjeve za komentiranje članaka koji nemaju veze s njihovim NTG-om, valjalo bi uputiti WP:ZK-u.

Bezizlazni zahtjevi[uredi kôd]

Ako neki zahtjev nije komentiran više od mjesec dana, možete dodati oznaku {{bezizlazno}} i ~~~~~, tj. vremensku oznaku. Zahtjev će biti arhiviran nakon isteka roka od najmanje tjedan dana.

Predlošci[uredi kôd]

Ovdje su navedeni neki predlošci koji se mogu rabiti pri bavljenju komentarima.

kôd predloška rezultat
{{u tijeku}} u tijeku...
{{riješeno}} Riješeno Riješeno
{{nije riješeno}} Nije riješeno Nije riješeno
{{protiv|'''odbijeno'''}} PROTIV odbijeno
{{riješeno|'''prihvaćeno'''}} prihvaćeno prihvaćeno
{{NWPN}}
{{bezizlazno}}
ustajalo

Napomena: {{bezizlazno|~~~~~}} dodaje predlošku vremensku oznaku.