Wikipedija:Zabrana rada na temi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Uvod[uredi kôd]

Na hr wiki administratori su sporove najčešće rješavali slijedećim redoslijedom:

  1. upozori suradnika na njegovo kršenje pravila
  2. zaključaj članak (bolje zaključati članak i time suradniku onemogućiti kršenje pravila nego odmah blokirati suradnika), i uputi suradnika/suradnike na rješavanje spora na stranici za razgovor
  3. blokiraj suradnika

Ovime se uvodi zabrana rada na temi (eng. topic ban), čija bi se mogućnost u gornjem redoslijedu uvela prije blokiranja suradnika. Takva mjera bi bila pozitivna jer time se suradniku ne bi potpuno onemogućio rad, nego bi se samo spriječio rad suradnika na temi koja ga navodi na kršenje pravila. Takva zabrana mogla bi se odnositi na članak u svakom imenskom prostoru osim imenskog prostora razgovora sa suradnikom, odnosno mogla bi se odnositi na neku skupinu članaka (članci o nekoj temi).

Primjena takve zabrane moguća je samo kod blažeg neuspjeha postizanja komprimisa, ali kod grubljeg kršenja pravila suradnika je nužno blokirati, sve drugo bile bi palijativne mjere. Također moguće je kombinirati i blok suradniku i zabranu rada na temi. Takvo što zapravo nije novost, već imamo zabranu postavljanja datoteka, ovo je samo proširivanje mogućnosti primjene takve zabrane i na ostale imenske prostore.

Primjena[uredi kôd]

  • zabrana se izriče identično kao i zabrana postavljanja slika, na vrh suradničke stranice se piše koja je tema zabranjena i trajanje zabrane. Na taj način suradnik nije blokiran, ali je demotiviran sukobljavati se s drugim suradnicima i ubuduće.
  • zabrana se izriče kod blažeg neuspjeha postizanja komprimisa (npr. kršenje bontona), kod grubljeg kršenja pravila blokiranje je nužno
  • trajanje zabrane je kao i kod blokiranja određeno pozitivnom procjenom administratora

Primjer[uredi kôd]

Hr wiki nema pravilo o blokiranju nakon tri uklanjanja uređivanja drugog suradnika s dobrim razlogom, kako se ne bi blokiralo suradnike koji se međusobno revertaju ili kako se članak oko koga se spore ne bi predugo zaključavao. U ovom slučaju jedan ili više suradnika mogu dobiti zabranu rada na temi i problem je riješen na najelegantniji mogući način - članak nije zaključan, suradnici se ne svađaju, nitko nije blokiran. Naravno, ukoliko se zabrana rada na temi povrijedi, suradnik trenutačno dobiva blok.

Dok se na prvi pogled ovo čini neopreznim, jer tko će paziti da dotični suradnik ne krši zabranu? (zabrana nije tehnički omogućena), prisila je zapravo na samom suradniku, jer kršenjem zabrane zapravo pokazuje duboko nepoštivanje dobre volje administratora da ga se ne blokira odmah nego samo da dobije zabranu rada na temi, pa ako se dotično kršenje utvrdi, kazna može biti bitno stroža nego što bi bila ona koja je dovela do zabrane rada na temi.

Suradnici sa zabranom[uredi kôd]

Popis suradnika sa zabranom rada na temi:  (uredi)
Suradničko ime tema rok
LeGromp (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) videoigre 31. prosinca 2110.