Wolofi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mlađi muškarac iz Gambije

Wolof, crnački narod naseljen u zapadnoafričkim državama Senegal, Gambija, Obali Slonovače i Maliju. Ovaj kraj oni osvajaju stotinama godina prije a od kraja 1300.-tih. Izrast će u golemo carstvo koje će se 1500. podijeliti na 4 glavna kraljevstva. U kontakt sa Europljanima Wolofi dolaze 1800.-tih godina, na području Senegala nastat će Francuska Zapadna Afrika a Gambiju koloniziraju Britanci. Wolofi Senegala i danas mnogi imaju francusko državljanstvo i žive u Francuskoj. Senegala i Gambije 1965. godine stekle su nezavisnost ali je francuski utjecaj još prisutan u kulturi Wolofa.

Društvo Wolofa poznaje tri klase, slobodnjake, ili one rođene slobodnima, oni rođene u ropstvu i obrtnike. Slobodnjaci su klasa podijeljena na plemiće pa niže sve do seljaka-farmera. Među obrtnicima nalazimo kovače, kožare i glazbenike, i čine nižu klasu Wolof-društva. Ženidba među članovima triju različitih klasa veoma je rijetka.

Naselja Wolofa broje nekoliko stotina ljudi koji žive u zgradama ili nastambama od zemlje i trske grupiranim oko središnjeg trga, na kojem dominiraju platforma za javne nastupe na središtu trga i džamija na istočnoj strani.

Wolofi su muslimani čija se religija temelji na Muhamedovom učenju, ali ima i nešto pred-islamskog vjerovanja, naročito među ženama.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]