YU rock misija

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
YU rock misija
Osnivanje1985.
Žanr/ovipop , rock
Djelatno razdoblje1985.
Portal o glazbi

YU rock misija bio je projekt potpore Bobu Geldofu, koji se borio za gladne u Africi, sastavljen od glazbenika iz svih republika bivše SFRJ, koji su snimili pjesmu "Za milion godina", a čija je akcija kulminirala koncertom "Live Aid" 13. srpnja 1985.

Pored pjesme "Do They Know For Christmas?", koju su snimili izvođači iz Velike Britanije, i mnogih projekata izvođača iz SAD-a, i druge države su se također aktivno pridružile Geldofovoj kampanji, uključujući Kanadu, Njemačku, Austriju, Norvešku i dr.

SFR Jugoslavija nije bila izuzetak. Elita rock i pop glazbene pozornice svih republika bivše SFRJ zajedno je formirala "Aid" bend, nazvan YU Rock Misija. Sastav je snimio pjesmu i odgovarajući glazbeni spot. U sastavu su bili izvođači: hrvatski glazbenici Marina Perazić, iz sastava Denis & Denis, Aki Rahimovski, vođa sastava Parni valjak, Massimo Savić; bh. glazbenici Željko Bebek, bivši pjevač rock sastava Bijelo dugme, Zdravko Čolić; Peđa D' Boy; srbijanski glazbenici Oliver Mandić; Momčilo Bajagić-Bajaga, vođa sastava Bajaga i instruktori; Slađana Milošević i mnogi ostali poznati glazbenici. Snimili su pjesmu "Za milion godina", koja je objavljena kao singl i koja se izvodila na radijskim postajama po svim republikama bivše Jugoslavije. U ovoj pjesmi, solo dionicu na gitari odsvirao je makedonski glazbenik Vlatko Stefanovski iz sastava Leb i sol. Bora Đorđević, vođa sastava Riblja čorba i Goran Bregović iz Bijelog dugmeta nisu navedeni na omotu ploče, ali su sudjelovali u televizijskom izvođenju pjesme (vidi: 03:20).

Za kraj kampanje, glazbenici su izveli ovu pjesmu na osmosatnom koncertu 15. lipnja 1985. u Beogradu. Spot za ovu pjesmu prikazan je na televizijskim postajama diljem svijeta, a 13. srpnja 1985. je prikazan u okviru "Live Aid" koncerta u Londonu, na velikom video-zaslonu. Ovaj spot je također uključen u "Live Aid DVD" izdanje, koje je objavljeno 2004. godine.

Vidi još[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Literatura[uredi VE | uredi]