Zabid

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zabid
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Zabid
Flag of Yemen.svg Jemen


Zabid na karti Jemen
Zabid
Zabid
Lokacija Zabida u Jemenu
Godina uvrštenja: 1993.
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: ii, iv, vi
Ugroženost: 2000.-
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/611 UNESCO

Zabid (arapski: زبيد) (ali i Zebid) je grad s oko 23.000 stanovnika [1] na zapadu Jemena uz obalnu ravnicu prema Crvenom moru u muhafazi al-Hudaidi. Zbog svoje jedinstvene stambene i vojne arhitekture i urbanističkog plana, Zabid je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 1993. godine, a 2000. godine je dospio i na popis ugroženih mjesta svjetske baštine zbog ruševnog stanja povijesnih zgrada, upisan na zahtjev države[2].

Stara džamija u Zabidu

Povijest grada[uredi | uredi kôd]

Pogled na stari Zabid

Grad je dobio ime po Wadi Zabid, u slučaju Zabida wadi je dolina (a ne presušeni vodotok) koja se nalazi na jugu mjesta, to je jedan od najstarijih gradova u Jemenu. Zabid je bio glavni grad Jemena od 13. st. do 15. stoljeća i središte arapskog i muslimanskog svijeta zbog svog glasovitog Sveučilišta Zabid, koje je bilo središte islamskog obrazovanja. On je bio glavni grad dinastije Ziyadida od 819. do 1018. godine i dinastije Najahida 1022.1158. godine.[3] Današnji Zabid je grad na intelektualnim i ekonomskim marginama suvremenog Jemena. [4]

Grad je okružen zidinama koje su ostale do danas, u njima se nalaze četiri vrata: Bab Al-Shabriq (istočna vrata), Bab Al-Nakhi (zapadna vrata), Bab Al-Qartab (južna vrata) i Bab Siham (sjeverna vrata). Zabid je podijeljen na četiri dijela (četvrti); na četvrt za trgovce, četvrt za učenike vjerskih škola, četvrt za gradske dostojanstvenike i četvrt za zanatlije. U gradu su postojale 29 džamija i 53 medresa (vjerskih škola). Najvrijednije džamije su Al-Asha'ir podignuta u 8. stoljeću i Velika džamija Zabid podignuta u 16. stoljeću.

Ugroženost Zabida[uredi | uredi kôd]

Godine 2000. Zabid je stavljen na Listu ugrožene svjetske baštine, to je napravljeno zato da se upozori jemensku vladu, na loše stanje održavanja i očuvanja objekata u gradu. Prema izvještaju UNESCO-a, otprilike: "40 % izvornih gradskih kuća su porušene i zamijenjene betonskim zgradama, a i drugi objekti u drevnom souku su u lošem stanju". [5] Ako se uskoro ne poduzmu mjere na očuvanju kulturne baštine, u roku od dvije godine Zabid će biti skinut s Liste svjetske baštine UNESCO-a. [6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Zabid
  1. World Heritage Centre/ICOMOS Zabid Joint Monitoring Mission, 17 - 26 siječnja 2007. (engl.)
  2. "Povijesni grad Zabid". UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/611 Pristupljeno 22. ožujka 2011. 
  3. "Najahid Dynasty." Encyclopedia Britannica Online, 14. travnja 2006. (engl.)
  4. Eickelman, Dale F. "The Middle East and Central Asia." (Prentice Hall, Upper Saddle River: 2002) (engl.)
  5. UNESCO World Heritage Site in Danger 2000: Historic Town of Zabid (engl.)
  6. Ahmad al-Aghbari and Mohammad al-Ulofi (15. veljače 2009.). "Is Yemen Able to Keep Zabid Listed in World Heritage?". Saba News. http://www.sabanews.net/en/news176233.htm (engl.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]