Zagreb je NAŠ!

Izvor: Wikipedija
Zagreb je NAŠ!
{{{logo opis}}}
Predsjednik Kolektivno predsjedništvo
Osnovana 21. veljače 2017.
Država djelovanja Hrvatska
Ideologija zeleni municipalizam
antifašizam
eko-socijalizam
sekularizam
progresivizam
Politički položaj Ljevica[1]
Nacionalna skupina Zeleno-lijeva koalicija
Gradska skupština Grada Zagreba
1 / 51
Službene boje      plava

Zagreb je NAŠ! je zeleno-lijeva politička stranka iz Zagreba. Nakon ulaska u gradsku skupštinu Grada Zagreba na lokalnim izborima 2017. i nakon profiliranja kao najglasnije opozicije gradonačelniku Milanu Bandiću i njegovoj većini u Skupštini, stranka je izlazila na EU izbore i ima kandidate za nadolazeće parlamentarne izbore 2020. godine unutar platfome Možemo!.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Veći dio prapovijesti platforme je u lokalnom građanskom aktivizmu kroz lokalni pokret Pravo na grad. Politički zaokret[2] je napravljen eskalacijom prosvjeda te priključivanjem manjih zelenih stranaka aktivistima. U travnju 2017. platforma je oformila koaliciju s četiri lijeve i zelene stranke u Zagrebu te time po prvi puta u Zagrebu stvorila savez progresivnih političkih stranaka. Na njihovim prvim lokalnim izborima održanima u Zagrebu u svibnju 2017. koalicija je osvojila 7,6% glasova, odnosno četiri mandata, u Skupštini, 21 mjesto u gradskim vijećima te 41 mjesto u mjesnim odborima, a mnogi izabrani predstavnici bili su mlađe osobe bez prethodnog iskustva u institucionalnoj politici.[3]

Najistaknutiji članovi platforme su Tomislav Tomašević, Danijela Dolenec, Sandra Benčić, Urša Neda Raukar-Gamulin, Vilim Matula, Mima Simić i Teodor Celakoski. Većina njih je imala veliku ulogu u osnivanju stranke Možemo!, a većina članova te stranke je upravo iz Zagreb je NAŠ!

Platforma[uredi | uredi kôd]

Platforma se opisuje kao vrlo raznolika, "koju su u veljači 2017. oformili građani svih društvenih skupina (aktivisti, kulturni radnici, sindikalisti, društveni poduzetnici itd., od kojih su mnogi prije godinama bili aktivni u društvenim pokretima u Zagrebu)"[4] te različita od postojećih stranaka jer ciljaju na razvitak "nove politike zasnovane na principima široke participacije, uključivosti i otvorenosti".[5]

Izbori 2019. i 2020.[uredi | uredi kôd]

Platforma je podrobnije istaknula svoju vidljivost na državnoj razini oformivši Možemo! kao nacionalnu političku platformu (uključujući slične pokrete i inicijative) za izbore za Europski parlament 2019. godine.

Za parlamentarne izbore 2020. godine Zagreb je NAŠ! i Možemo! predstavili su zajednički program i liste kandidata. U koaliciji su još i partneri Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i Za grad.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (VIDEO) Zastupnik lijeve platforme ‘Zagreb je naš’ koja ima podršku 7,5% birača: ‘Kandidirat ću se za gradonačelnika Zagreba’, objavljeno 7. siječnja 2019., pristupljeno 25. lipnja 2020.
  2. Zagreb je naš! Political Platform Joins Local Election Race. www.total-croatia-news.com
  3. Zagreb je naš!Race. www.zagrebjenas.hr
  4. Zagreb je NAŠ!. www.zagrebjenas.hr
  5. Croatian Intellectuals Unite to Oust Bandic From Zagreb. 6. ožujka 2017.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]