Zagreb je NAŠ!

Izvor: Wikipedija
Zagreb je NAŠ!
{{{logo opis}}}
{{{logo opis}}}
Predsjednik Kolektivno predsjedništvo
Osnovana 21. veljače 2017.
Država djelovanja Hrvatska
Ideologija zeleni municipalizam
antifašizam
eko-socijalizam
sekularizam
progresivizam
Politički položaj Ljevica[1]
Nacionalna skupina Zeleno-lijeva koalicija
Gradska skupština Grada Zagreba
19 / 47
Službene boje      plava

Zagreb je NAŠ! je zeleno-lijeva politička stranka iz Zagreba. Nakon ulaska u gradsku skupštinu Grada Zagreba na lokalnim izborima 2017. i nakon profiliranja kao najglasnije opozicije gradonačelniku Milanu Bandiću i njegovoj većini u Skupštini, stranka je izlazila na EU izbore i ima kandidate za nadolazeće parlamentarne izbore 2020. godine unutar platfome Možemo!.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Veći dio prapovijesti platforme je u lokalnom građanskom aktivizmu kroz lokalni pokret Pravo na grad. Politički zaokret[2] je napravljen eskalacijom prosvjeda te priključivanjem manjih zelenih stranaka aktivistima. U travnju 2017. platforma je oformila koaliciju s četiri lijeve i zelene stranke u Zagrebu te time po prvi puta u Zagrebu stvorila savez progresivnih političkih stranaka. Na njihovim prvim lokalnim izborima održanima u Zagrebu u svibnju 2017. koalicija je osvojila 7,6% glasova, odnosno četiri mandata, u Skupštini, 21 mjesto u gradskim vijećima te 41 mjesto u mjesnim odborima, a mnogi izabrani predstavnici bili su mlađe osobe bez prethodnog iskustva u institucionalnoj politici.[3]

Najistaknutiji članovi platforme su Tomislav Tomašević, Danijela Dolenec, Sandra Benčić, Urša Neda Raukar-Gamulin, Vilim Matula, Mima Simić i Teodor Celakoski. Većina njih je imala veliku ulogu u osnivanju stranke Možemo!, a većina članova te stranke je upravo iz Zagreb je NAŠ!

Platforma[uredi | uredi kôd]

Platforma se opisuje kao vrlo raznolika, "koju su u veljači 2017. oformili građani svih društvenih skupina (aktivisti, kulturni radnici, sindikalisti, društveni poduzetnici itd., od kojih su mnogi prije godinama bili aktivni u društvenim pokretima u Zagrebu)"[4] te različita od postojećih stranaka jer ciljaju na razvitak "nove politike zasnovane na principima široke participacije, uključivosti i otvorenosti".[5]

Izbori 2019. i 2020.[uredi | uredi kôd]

Platforma je podrobnije istaknula svoju vidljivost na državnoj razini oformivši Možemo! kao nacionalnu političku platformu (uključujući slične pokrete i inicijative) za izbore za Europski parlament 2019. godine.

Za parlamentarne izbore 2020. godine Zagreb je NAŠ! i Možemo! predstavili su zajednički program i liste kandidata. U koaliciji su još i partneri Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i Za grad.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (VIDEO) Zastupnik lijeve platforme ‘Zagreb je naš’ koja ima podršku 7,5% birača: ‘Kandidirat ću se za gradonačelnika Zagreba’, objavljeno 7. siječnja 2019., pristupljeno 25. lipnja 2020.
  2. Zagreb je naš! Political Platform Joins Local Election Race. www.total-croatia-news.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. siječnja 2022. Pristupljeno 17. lipnja 2020.
  3. Zagreb je naš!Race. www.zagrebjenas.hr
  4. Zagreb je NAŠ!. www.zagrebjenas.hr
  5. Croatian Intellectuals Unite to Oust Bandic From Zagreb. 6. ožujka 2017.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]