Vilim Matula

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Vilim Matula
Rođenje 5. ožujka 1962. (Zagreb, Hrvatska)
Pseudonim(i) Vili Matula
Supruga Branka Trlin
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Vilim Matula (Vili Matula) (Zagreb, 5. ožujka 1962.) je hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Televizijske uloge[uredi | uredi kôd]

Filmske uloge[uredi | uredi kôd]

Sinkronizacija[uredi | uredi kôd]

Politika[uredi | uredi kôd]

Mladost[uredi | uredi kôd]

Matula je bio uključen u politiku u različitim oblicima djelovanja još od kasnih tinejdžerskih godina. Bio je član Saveza komunista Hrvatske, kao i delegat[1] u 11. i posljednjem kongresu Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, koji je rezultirao prvim demokratskim izborima 1989. godine u Socijalističkoj republici Hrvatskoj, tadašnjoj članici SFR Jugoslavije.

Odraslo doba[uredi | uredi kôd]

Matula je otad bio članom nekoliko građanskih inicijativa, brojnih prosvjeda te uvijek aktivan u borbi protiv gentrifikacije i otimanja javnih prostora u Zagrebu, tu uključujući i članstvo u lokalnoj verziji pokreta Pravo na grad, zvanom PravoNaGRAD. Također, bio je glasan kritičar strukturalnih problema u društvu poput korupcije[2][3] te neo-fašizma.[4] Jedan je od osnivača Sindikata glumaca, kojemu je također bio i predsjednik.

Matula je član koordinacije Zagreb je NAŠ, progresivne građanske platforme[5] koja se deklarira kao zeleno-municipalistička stranka. Na lokalnim izborima u Zagrebu 2017. Matula je kao kandidat stranke ušao u vijeće gradske četvrti Donji grad u središnjem Zagrebu kao podpredsjednik vijeća.[6] Njegova izvješća prijavljuju manipulativno i koruptivno ponašanje gradskih vlasti, kao i suzbijanje djelovanja samog vijeća gradske četvrti.[7] U 2019. Matula je bio jedan od osnivača građanske platforme Možemo! koja je formirala zeleno-lijevu koaliciju za parlamentarne izbore 2020. na kojima je on jedan od kandidata.[8]

Prozivanje pristaša desnice[uredi | uredi kôd]

S obzirom na to da je Matula politički aktivan kao glumac, sindikalist i aktivist, poznata je njegova podrška centralno-lijevim i zelenim politikama, tu uključujući građanska i LGBT prava, a zbog toga ga periodički proziva portal Narod.hr.[9][10] Konzervativni portal i medij Vecernji.hr pak proziva Matulu zbog njegovog protivljenja ideji da profašistički činovnik iz vremena 2. svjetskog rata, Enver Čolaković, dobije vlastitu ulicu u Zagrebu.[11]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Anali Hrvatskog politološkog društva, Hrvatsko politološko društvo, 2010., ISSN 1845–6707, ISSN 1847–5299 (Online), str. 1931.
 2. Vilim Matula
 3. INTERVJU: VILIM MATULA / 'Živimo u izopačenoj kriminalnoj orgiji od društva gdje se pljačke prikrivaju lažnim domoljubljem'. 100posto.jutarnji.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. lipnja 2020. Pristupljeno 15. lipnja 2020.
 4. Matula raspalio u Otvorenom: Probajte diplomatski s Merkelicom objasniti da postoje različiti oblici 'Sieg Heila', Lučić mu odgovorio usporedbom s Mladićem. tportal.hr
 5. Zagreb is OURS!
 6. Naše vijećnice i vijećnici
 7. Prezir spram vijeća, zlostavljanje službenice
 8. Ljudi
 9. Vilim Matula – glumac, građanski aktivist, Frljićev obožavatelj, nekadašnji član CK SKH –. Narod.hr. 29. siječnja 2016. Pristupljeno 7. lipnja 2020.
 10. (VIDEO) Tko je Vilim Matula – bivši član Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske? –. Narod.hr. 9. svibnja 2019. Pristupljeno 7. lipnja 2020.
 11. Vilim Matula žešći od revolucionarne ljevice. www.vecernji.hr

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]