Zajednička deklaracija pape Franje i patrijarha Kirila

Izvor: Wikipedija
Patrijarh Kiril (2009.)
Papa Franjo (2015.)
Patrijarh Kiril (2009.) i Papa Franjo (2015.)

Zajednička deklaracija pape Franje i patrijarha Kirila proglašena je nakon povijesnoga prvoga susreta između pape Franje, poglavara Rimokatoličke Crkve i moskovskoga patrijarha Kirila, poglavara Ruske Pravoslavne Crkve, u Havani, u veljači 2016. godine.

To je prvi susret jednog rimskog pape i ruskoga patrijarha, simboličan trenutak koji se nastavlja na desetljećima dug proces koji vodi do čvršćih odnosa između Katoličke i Pravoslavne Crkve koje su se odvojile nakon raskola 1054.[1]

Deklaracija u 30 točaka donosi zajednički poziv dvaju crkvenih primata za okončanje progona kršćana na Bliskom istoku i ratova u regiji. Izražava se nada o doprinosu ponovnoj uspostavi jedinstva kršćana među dvije Crkve. Niz drugih pitanja spominje se u deklaraciji, uključujući ateizam, sekularizam, konzumerizam, pitanja migranata i izbjeglica, važnost obitelji, braka i bojaznima koje se odnose na pobačaj i eutanaziju.[2] Dokument sadržava posebno dio koji se odnosi na Ukrajinu u kojem se "sve strane uključene u sukob pozivaju na oprez". To je rezultiralo razočaranjem kod grkokatolika u Ukrajini.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Unity call as Pope Francis holds historic talks with Russian Orthodox Patriarch. BBC News. 13. veljače 2016. Pristupljeno 17. veljače 2016.
  2. Meeting of His Holiness Pope Francis with His Holiness Kirill, Patriarch of Moscow and All Russia. w2.vatican.va. 12. veljače 2016. Pristupljeno 17. veljače 2016.
  3. Ukrajinska crkva razočarana susretom pape i patrijarha. Al Jazeera Balkans. 14. veljače 2016. Pristupljeno 17. veljače 2016.