Zana (sastav)

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Zana
Osnivanje 1980.
Žanr/ovi Pop
Rock
Djelatno razdoblje 1980. – trenutno
Producentska kuća Jugoton
PGP RTB
Diskoton
City Records
Internetska stranica http://www.zana.rs/
Članovi (članice)
Jelena Galonić
Zoran Živanović
Bivši članovi
Zana Nimani
Nataša Gajović
Nataša Živković
Radovan Jovićević
Igor Jovanović
Bogdan Dragović
Pavle Nikolić
Aleksandar Ivanov
Portal o glazbi

Zana je pop sastav iz Beograda, Srbije, a bio je uspješan tijekom 1980-ih u bivšoj Jugoslaviji. Grupu danas čine pjevačica Jelena Galonić i klavijaturist Zoran Živanović.

Počeci[uredi VE | uredi]

Zanu su u Beogradu 1980. osnovali klavijaturista Zoran Živanović i gitarista Radovan Jovićević. Grupa je dobila ime po svojoj prvoj i najpopularnijoj pjevačici, Albanki Zani Nimani.

Grupa je objavila nekoliko pjesama prije svojeg prvog albumaLoše vesti uz rege za pivsku flašu“ koju je izdao Jugoton 1981. Tijekom ovog kraćeg i manje poznatog početnog razdoblja, Zana je bila nova grupa. Njihove pjesme su se nalazile na kompilacijamaSvi marš na ples!“ i „Vrući dani i vrele noći“.

Popularnost[uredi VE | uredi]

Grupa, a posebno Zana Nimani su postigli popularnost širom bivše Jugoslavije sa drugim albumomDodirni mi kolena“ koji su izdali za Jugoton 1982. godine. Ovim albumom grupa se prebacila na pop vrstu glazbe. Međutim, izvjesni tragovi njihove prethodne faze su bili očigledni i na ovoj ploči. Album je snimljen u Švedskoj između 20. svibnja i 25. lipnja 1982., a sastav su činili: pjevačica Zana Nimani, klavijaturista Zoran Živanović, gitaristi Radovan Jovićević i Igor Jovanović, basista i prateći vokal Bogdan Dragović i bubnjar Pavle Nikolić. Veliki hitovi su bili "Majstor za poljupce" i naslovna pjesma "Dodirni mi kolena" (koju je nekih 15 godina kasnije obradila Severina).

1983. godine su objavili treći album „Natrag na voz“, na kojem se nalazile pjesme „Mladiću moj“ i baladaJabuke i vino“, duet Zane Nimani i bivšeg člana Bijelog dugmeta Željka Bebeka.

Solo karijera Zane Nimani[uredi VE | uredi]

Zana Nimani je 1985. napustila grupu i započela uspješnu solo karijeru. 1986. godine je objavila solo album „Noćas pevam samo tebi“.

Zana bez Zane[uredi VE | uredi]

Unatoč Zaninom odlasku, grupa je nastavila sa radom pod istim imenom, ali sa novom pjevačicom Natašom Gajović (1985.-1988.), koja je pjevala na albumima „Crvene lale“ (PGP RTB 1985.), „Otkinimo noćas zajedno“ (PGP RTB 1987.) i „Vlak“ (Diskoton 1987.) sa gostima kao što su Mladen Vojičić Tifa i Laza Ristovski iz Bijelog dugmeta. Uz dolazak nove pjevačice, grupa je promijenila svoj stil prema pop glazbi. Iz ovog perioda se izdvajaju pjesme „Vejte snegovi“ i „Oženićeš se ti“. Nataša Živković (1989.-1990.) je zamijenila Natašu Gajović i pjevala je na albumu „Miš“ (Diskoton, 1989.). Osim nje u grupu su došli Saša Al Hamed (bubnjar) i Zoran Jaksić (basista). Na albumu se našao hit „Rukuju se, rukuju“. Gost na ovom albumu je bila srpska zvijezda Dragana Mirković.

Sadašnja pjevačica Jelena Galonić se pridružila grupi 1990. Sa njom je grupa objavila albume: „Nisam, nisam“ (1991.), „Tražim“ (PGP RTS 1993.), „Zanomanija“ (PGP RTS 1997.), „Prijatelji“ (PGP RTS 1999.) i „Kvaka“ (PGP RTS 2001.).

Osnivač grupe Radovan Jovićević je napustio sastav 1999. i preselio se u SAD. Grupa je 2006. objavila album „Kao nekad“ na kojem su se našli stariji hitovi „Dodirni mi kolena“ i „Vejte snegovi“.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Službene stranice