Zastava Floride

Izvor: Wikipedija
Zastava Floride
Zastava Floride
Uporaba Civilna i državna zastava
Omjer 2:3
Usvojena 21. svibnja 1985.
Dizajn Bijela jednobojnica unutar koje se nalazi crveni Andrijin križ u obliku slova X dok su samoj sredini dominira državni grb.

Zastava Floride je službena zastava američke savezne države Floride. Riječ je o bijeloj jednobojnici unutar koje se nalazi crveni Andrijin križ u obliku slova X dok su samoj sredini dominira državni grb. Današnji izgled zastave je u uporabi od 21. svibnja 1985. nakon grafičkog poboljšanja floridskog grba.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Dolaskom Španjolaca na Floridu 1513. godine, ovo područje dolazi u posjed Španjolske krune. Prvi konkvistador koji je došao na Floridu bio je Juan Ponce de León, koji je bio u potrazi za Izvorom mladosti. Tijekom prvog španjolskog razdoblja u službi je bilo više zastava, primjerice zastava s burgundskim križem koja je inače bila zastava španjolskih prekomorskih teritorija od 1506. do 1701. Na floridskom teritoriju se sam burgundski križ koristio od otkrića 1513. pa do 1821. g.[1]

Nakon sedam godina ratovanja, Španjolci su bili prisiljeni 1763. Floridu prepustiti Velikoj Britaniji nakon Pariškog sporazuma. Tada je u uporabi bila stara britanska zastava Union Jacka. Za vrijeme Američkog rata za nezavisnost, Španjolci su ratovali zajedno s Francuzima protiv Engleza i 1781. ponovo preuzeli kontrolu nad zapadnim dijelovima Floride a Pariškim mirom iz 1783. vraćena im je u posjed čitava Florida. Nakon dvije godine španjolski kralj Karlo III. odabire novu španjolsku mornaričku i ratnu zastavu. U tom razdoblju Španjolska je postala centralizirana država kao i njezini teritoriji. Koristila se crveno-zlatno-crvena trobojnica s nacionalnim grbom na lijevoj strani sve do 1821. godine.

Florida 3. ožujka 1845. postaje 27. savezna država SAD-a ali do 1861. nije imala službenu zastavu. Tek tada Florida dobiva zastavu koju je po uzoru na zastavu Teksasa dizajnirao floridski guverner Madison S. Perry. Ona je kratko vrijeme bila u službi nakon čega se počinje koristiti bijela jednobojnica unutar čije sredine se nalazi prvotna verzija današnjeg državnog grba.

Krajem 1890-ih floridski guverner Francis P. Fleming se zalaže da se u novoj zastavi koristi križ sv. Andrije. Ta zastava je bila u službi od 1900. do 1985. kada su napravljene manje promjene na državnom grbu.

Novija povijest[uredi | uredi kôd]

Sjevernoameričko veksilološko društvo je 2001. godine provelo istraživanje o najbolje dizajniranoj zastavi u konkurenciji svih zastava američkih saveznih država i teritorija te kanadskih provincija. Među ukupno 72 zastave, floridska zastava je uvrštena na srednje 34. mjesto s polovičnom ocjenom 5.17 (od maksimalnih 10).[2]

Floridske zastave kroz povijest[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. The Burgundian Saltire, 1565-1763 - Florida State Flags
  2. 2001 State/Provincial Flag Survey. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. veljače 2015. Pristupljeno 27. svibnja 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]