Zastava Wyominga

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zastava Wyominga
Zastava Wyominga
Uporaba Državna i civilna zastava
Omjer 7:10
Usvojena 4. ožujka 1917.
Dizajn Jednobojnica (tamno plavo) s bijelim i crvenim rubom te bijelim bivolom u sredini unutar kojeg se nalazi nacionalni grb.

Zastava Wyominga je službena zastava američke savezne države Wyoming. U sredini zastave nalazi se silueta američkog bizona dok su rubovi zastave crvene i bijele boje. Crvena simbolizira Indijance i američke pionire koji su dali svoje živote a bijela čistoću i pravednost. Zastavom dominira plava boja koja aludira na boju neba i udaljene planine. Također, to je i simbol vjernosti, pravednosti i muškosti.

Bizon koji dominira na zastavi Wyominga predstavlja lokalnu faunu dok se u sredini njegovog tijela nalazi grb države Wyoming koji simbolizira običaj žigosanja stoke.[1]

1916. godine organizacija "Wyominške kćeri američke revolucije" je raspisala natječaj kojim je pozvala javnost da se uključi u dizajniranje zastave Wyominga. Ponuđena je i nagrada od 20 dolara a organizacija je primila 37 prijedloga. Odabran je crtež Verne Keays koja je nedugo prije toga diplomirala na Institutu za umjetnost u Chicagu. 31. siječnja 1917. guverner Robert D. Monteno je potpisao Zakon o državnoj zastavi čime je Keaysin prijedlog službeno prihvaćen.

Grace Raymond Hebard koja je predavala na Sveučilištu Wyoming, predložila je promjene na dizajnu državne zastave. U izvornom obliku bizon je letio čime se htjela prikazati njegova bivša sloboda kada je lutao ravnicama Wyominga. Tako je u konačnici usvojen izgled današnje zastave.

2001. godine je Sjevernoameričko veksilološko društvo provelo istraživanje o najbolje dizajniranim zastavama američkih saveznih država i teritorija te kanadskih provincija. Zastava Wyominga je svrstana na 23. mjesto.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. A. Znamierowski: "The World Encyclopedia of Flags: The Definitive Guide to International Flags, Banners, Standards and Ensigns", 199. str., Anness Publishing Ltd, 2006.
  2. Nava.org