Zbirka relikvija u Vodnjanu

Izvor: Wikipedija
Crkva sv. Blaža
Vodnjan
Crkva sv. Blaža

Zbirka relikvija u Vodnjanu kao i Vodnjanske mumije svetaca nalaze se u crkvi Sv. Blaža u Vodnjanu u Hrvatskoj.[1]

Crkva sv. Blaža građena je od 1760. do 1800. godine i najveća je crkva u širokoj okolici. Visina crkvenog tornja iznosi 60 metara.

Zbirka[uredi | uredi kôd]

Vodnjan je poznat u svijetu po zbirci relikvija. U zbirci se nalaze ukupno 370 relikvija od 250 kršćanskih svetaca. Među njima se nalaze i neraspadnuta tijela što predstavlja znanstveni fenomen ili čudo.[2]

Ovo jedinstveno blago relikvija nalazi se u prostorijama bivše sakristije. To je najveća zbirka u Hrvatskoj i jedna od najvećih u Europi. Svake godine tisuće posjetitelja posjećuju i hodočaste na ovo mjesto.

Zbirka sadrži 730 djela sakralnih predmeta iz vremena od 4. do 11. stoljeća. Crkva ima deset oltara, 24 slika i 18 skulptura.

Glavne relikvije[uredi | uredi kôd]

Tijela:

tamo se nalaze i mumificirani dijelovi tijela

Zbirka relikvija sadrži relikvije iz razdoblja od petnaest stoljeća, iz cijelog područja nekadašnjeg Rimskog Carstva.

Tajna mumija[uredi | uredi kôd]

Tijela nisu balzamirana niti ikada bila hermetički zatvorena. Znastvenici još ne mogu objasniti, što je spriječilo raspadanje. Pored tijela sačuvana je i odjeća u kojoj su sveci pokopani. Mumije se nalaze u staklenim lijesovima.

Širom svijeta, postoji vrlo malo mumija, koje su stoljećima ostale netaknute bez korištenja posebnih kemijskih tvari.

Podrijetlo zbirke[uredi | uredi kôd]

Da bi zaštitio zbirku od uništenja tijekom invazije postrojba Napoleona Bonapartea, Gaetano Gresler je sklonio zbirku iz mjesta pokraj Venecije u Vodnjan godine 1817.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]